Смелото 3-4-3 на Никола Спасов даде резултат
Смелото 3-4-3 на Никола Спасов даде резултат / източник: БГНЕС

Черно море удари здрав шамар на Берое в неделя. Загубата с 0-4 е най-изразителната за водения от Петър Хубчев тим. След като за първите 11 мача от началото на сезона старозагорци допуснаха едва 8 гола и бяха втори по този показател след ЦСКА, сега само в рамките на 94 минути инкасираха цели 4, с които „моряците” си оправиха головата разлика.

Никола Спасов определено изненада съперника със смелия ход да излезе с много офанзивна схема (3-4-3) със само трима защитници. Едва ли в Берое са очаквали подобна изненада, при условие, че досега в А група „моряците” никога не бяха започвали мач с подобна схема. Да, играха с трима защитници в заключителните минути с ЦСКА и през второто полувреме срещу Локомотив Сф, но не са стартирали с подобна подредба срещу сериозен съперник. Трябва да се отбележи, че само единият от тримата-Кирил Котев е типичен централен защитник, а Александров и Венков са си крайни бранители. Тодор Паланков, който бе в основата на ромба в средата на терена се връщаше до Котев при атаките на противника, но когато топката бе във владение на „моряците” той пак заемаше мястото си като типичен опорен халф. Пред него действаха Бурхгард и Стенио, а на върха на ромба бе Бекир Расим зад централния нападател Манолов, на когото по фланговете партнираха крилата Коконов и Курьор.

Новото в представянето на „моряците” е, че този път те не разчитаха изцяло на игра по фланговете, гарнирана с  изсипване на топки в противниковото наказателно поле, но и опитваха атаки през центъра. Показателни са пасовете на Миро Манолов за дузпата срещу Коконов и на Бекир Расим за втория гол на Курьор. Изместването на атаките на домакините и през центъра по земя ограничи изсипаните топки от фланговете и по този начин снажните Дяков, Ковачевич и Н,Диае нямаха кой знае колко възможности да се възползват от ръста си при игра с глава.

Логичните предположения, че веднага след почивката при резултат 2-0 Никола Спасов ще се подсигури с вкарването на типичен централен защитник до Котев за сметка на някой от халфовете не се оправдаха. Треньорът върна полузащитника Стенио като централен бранител, а типичен такъв пусна едва в 87-ата минута в лицето на Слави Сталев, когато за крайният изход на двубоя нямаше абсолютно никакво съмнение. Нещо повече, със смяната на Бекир Расим с Живко Петков в 59-ата минута Никола Спасов дори усили атаката с 4-и нападател.

Със сигурност крайно офанзивната схема 3-4-3, с която „моряците” влязоха в мача е много рискова, особено срещу силен отбор, но „целта оправдава средствата”, щом като бе спечелена победата.

Думите на Никола Спасов на пресконференцията след мача „Отдавна подготвям отбора да играем с трима в защита”  подсказват, че това няма да е единственият мач, в който той  стартира с трима бранители. И все пак, логичното е схемата да му варира спрямо тази на противника.

Само след 5 дни Черно море гостува на Лудогорец, а в Разград би изглеждало свръх оптимистично „моряците” да „копират”  схемата от неделя.