Уникален Национален събор-надсвирване за тъпанджии се проведе в с. Кабиле
Уникален Национален събор-надсвирване за тъпанджии се проведе в с. Кабиле / netinfo

Приключи Първият национален събор–надсвирване за тъпанджии „Ангел Кръстев”. Старт на събора даде на 17 октомври в с. Кабиле концерт, в който взеха участие оркестър „Кабиле” с ръководител Иван Ханджиев – инициатори за събора, Ансамбълът за автентичен фолклор към местното читалище и Фолклорен ансамбъл „Тунджа”.

На 18 октомври 25 тъпана огласиха площада на село Кабиле. Заедно с гостуващите майстори на тъпан, Стоян Янкулов – Стунджи направи открит урок - надсвирване, по време на който беше изработено общо изпълнение, даващо начало на конкурсната програма, съобщават от пресцентъра на община „Тунджа”.

Оспорваното надсвирване на участници от 6 до 65 години се оценяваше от жури с председател виртуозният музикант Стоян Янкулов – Стунджи и майсторите на тъпана Митко Попов, Маслинков и Асен Мусов.

Носител на Голямата награда на събора – оригинален тъпан и диплом, стана Мирослав Василев от Велико Търново. Той е първият записал се участник и излезе пръв на сцената в конкурсната програма. Изпълненията му бяха съвместно с оркестъра при Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” – Велико Търново с ръководител Лъчезар Йорданов.

В първа възрастова група първото място беше присъдено на Дилян Петров от град Сливен, втори остана Живко Михов от град Пловдив, трети е Дилян Зафиров от село Чарган. Във втора възрастова група класирането е: първо място – Кальо Калев от с. Чарган, второ място – Мишо Симеонов от град Ямбол, трети - Йордан Атанасов от с. Недялско.

Палки с автограф от председателя на журито Стоян Янкулров – Стунджи спечелиха Станко Милков от с. Голям манастир, 6-годишният Драгомир Дачев от село Бояново и Петър Колев от сливенското село Ковачите.

Ваучер за концертна риза с народни мотиви беше присъден на Иво Атанасов от Варна. Той също получи палки с автограф на Стунджи.

Кметството на село Кабиле също присъди награди – сувенир тъпан получиха гостите от САЩ – 25-годишната инструменталистка Изуми Феърбанкс, чийто пръв учител по тъпан е бил Ангел Кръстев, и Даниел Голбърг, който учи докторантура по ударни инструменти у нас. Торта с логото на събора беше подаръкът за 8-годишния Георги Георгиев от Кабиле.

Наградата на фолклорен ансамбъл „Тунджа” – оригинално битово пано, получиха Станко Милков от с. Голям манастир, община „Тунджа” и Петър Колев от село Ковачите, община Сливен.

Наградите връчиха организаторите на събора - кметът на Община „Тунджа” Георги Георгиев, кметът на с. Кабиле Георги Динев, заместник-кметът на общината Станчо Ставрев, Мая Тодорова – художествен ръководител на Ансамбъл „Тунджа”, както и членовете на журито.

Много настроение в празника внесоха оркестрови формации, оркестър „Кабиле” и музикантите от фолклорен ансамбъл „Тунджа”, съпровождащи изпълненията на участниците, както и оркестър „Красен” от град Пазарджик.