МОН не защити в съда заповедта си за сливане на Автото и Селското
МОН не защити в съда заповедта си за сливане на Автото и Селското / netinfo

Министерството на образованието и науката не изпрати свой представител, който да защити в съда заповедта за преобразуване на две разградски училища. Заседанието на тричленен състав на Върховен административен съд е било на 29 септември – съобщи председателят на Общински съвет-Разград Милена Цанева.

Казусът е свързан с търсенето на сграда за ПМГ”Акад. Никола Обрешков”, с него местния парламент и общинска администрация се ангажираха в началото на годината. Предложението от Разград бе двете училища – ПГССХВП”Ангел Кънчев” и ПГТС”Христо Смирненски” - да се помещават в една сграда – тази на Селскостопанската гимназия, а в другата да се настани ПМГ. Предложението обаче бе трансформирано от МОН и бе издадена министерска заповед за сливане на двете училища в едно. Документът бе обжалван от директора на ПГТС Димитричка Ангелова и започна процес във Върховния административен съд. Делото е било само в едно заседание, продължило 9 минути. МОН не е изпратил представител, нито писмено становище, съдът обаче е дал възможност за писмени бележки на всички страни в процеса. Явили са се двамата директори на предложените за сливане гимназии, Наско Асенов обявил, че не оспорва заповедта, а Ангелова – че тя трябва да бъде отменена. Директорката на Автото обяснила още, че цялата процедура е започнала след „едно необмислено писмо от директора на ПМГ”, адвокатът й пък е нарекъл действията му „незаконосъобразна прищявка”.

Делото е обявено за решаване в законовия едномесечен срок.

Председателят на Общинския съвет Милена Цанева представи случващото се пред членовете на Постоянната комисия по образование към местния парламент, обявявайки категорично, че общинската управа няма да се откаже да търси решение на казуса със сграда за ПМГ.