Училище реши проблема с графитите като си нарисува свои (СНИМКИ)
Училище реши проблема с графитите като си нарисува свои (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Хитър начин да се преборят с драсканиците и безразборното рисуване по фасадата на СОУ „Свети Климент Охридски" откриха в училището. Подпомагани от учителите, ученици сами разкрасиха фасадата. А лентата под прозорците по продължения на цялата външна стена прилича на страници от буквар.

Изобразена е българската азбука, като до всяка буква има различни фигури на животни, растения и др.

Училище реши проблема с графитите като си нарисува свои (СНИМКИ)
netinfo

Графитите са дело на ученици от специализираните паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство в „Климент Охридски". „Правим го, за да е по-приятно и по-красиво за нас, учениците", споделиха Давид и Пламен от 7 „е" клас. Двамата млади художници работиха заедно по продължението на азбучния графит.

Училище реши проблема с графитите като си нарисува свои (СНИМКИ)
netinfo

Цветните рисунки по стената се правят, за да се харесат на децата, но най-вече да се пребори безразборното рисуване по фасадата, обясни Росица Чолакова, преподавател на специализираните паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство. Рисунките на малчуганите постигат целта си - никой не смее да драска и рисува там, където е азбучният графит. Ученическият графит има и икономическа полза - така фасадата няма да се пребоядисва всяко лято за ради често появяващите се драсканици и неособено красиви графити.

Повече от 20 ученици се включват в разкрасяването на фасадата, като рисуването по стените става на групи, обясни Чолакова. След като бъде завършена азбуката, до нея ще бъдат изрисувани и цифрите.

Училище реши проблема с графитите като си нарисува свои (СНИМКИ)
netinfo

СОУ „Климент Охридски" може да се похвали и с може би най-красивия училищен графит във Варна. Цветните ликове на Кирил и Методий украсяват фасадата на школото от вътрешната му страна. Те са дело на младежката неформална група "Аморфа". Идеята на художниците е, че рисуването по стените е изкуство, а не цапане и драскане.