Питат врачани да има ли улични търговци по „Пробива”
Питат врачани да има ли улични търговци по „Пробива” / Дарик Враца

Анкета сред граждани ще реши дали по централната пешеходна зона да има улични търговци или не. Това обяви на пресконференция днес кметът инж. Николай Иванов. В годините въпросът как да изглежда пешеходната зона на Враца, известна като „Пробива”, е поставян нееднократно. При различните кметове този въпрос е решаван различно. Казусът започна да се разисква отново след като на 13 октомври кметът на Враца издаде заповед, с която разпорежда да се направи проверка на всички преместваеми обекти в града и незаконните да бъдат премахнати.

„Издадената от мен заповед бе породена от два аргумента – първо да бъде спазен законът и общинските наредби и второ – централната пешеходна зона в града да има един наистина европейски, а не ориенталски облик. Какво казва законът? В Наредбата за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Враца ясно е разписано –  в първа зона в г  рада, където попада и „Пробива”, не може да има преместваеми съоръжения, освен за акционни мероприятия от общоградско и национално значение, за продажба на лотарийни билети, печатни произведения и стоки с акционен характер.

Относно преместваемите съоръжения за плодове и зеленчуци – категорично е забранено поставянето им в тази зона. Те могат да бъдат поставяни в други зони на града и то при условие, че са на 200 метра от общински пазари” – коментира кметът.  И припомни, че само преди месец бе открита обновената площадка на кооперативния пазар на ул. „Ген. Леонов”, където има достатъчно място за всички желаещи да продават плодове и зеленчуци. Освен това градът разполага с още три пазарни площадки – на бул. „Васил Кънчов”, на Стария пазар, в жк „Дъбника” и при МБАЛ „Христо Ботев”.

„Другото важно нещо, което трябва да се знае е, че никой от търговците по централната пешеходна зона не е гонен самоцелно. Повечето търговци нямат разрешително за извършването на този вид дейност, а в Закона за устройство на територията ясно е казано, че такива обекти трябва да се премахнат. Моята позиция по въпроса да има или не търговци от вида, в който сега ги виждаме, е в полза на законността и това да имаме една европейски изглеждаща улица.

Не искам обаче да решавам този въпрос без да чуя какво мислят врачани, затова искам да призова врачани да гласуват в анкетата, която ще поставим на нашия сайт. Въпросът е -  „Искате ли по бул. „Никола Войводов” да има улична търговия?”. Разчитаме на активността на врачани” – каза още инж. Николай Иванов.

В интегрирания план за градско възстановяване и развитие, един от знаковите проекти за следващия програмен период за Враца, е цялостната реконструкция на централната пешеходна зона от площад „Македония” до площад „Хр. Ботев”.