Катрин Кълън: На петте континента се отделят повече средства за военния сектор, отколкото за култура
Катрин Кълън: На петте континента се отделят повече средства за военния сектор, отколкото за култура / DarikNews.bg

Президентът на Комисията по култура към UCLG (United Cities and Local Governments) – Катрин Кълън бе в Габрово и проведе редица срещи, свързани с получаване на информация за развитието на културата в общината. Габрово и още осем града от цял свят са във фокуса на новата Програма 21 на културата (първият документ със световно значение и задача да пропагандира и подпомага прокарването на основи за инициативи на градове и местни власти за културно развитие).

Катрин Кълън е заместник-кмет по културата на Лил (Франция), както и  ръководител на Проекта „Лил-Европейска столица на културата 2004“, когато Лил печели престижното съревнование. Госпожа Кълън е сред най-изявените и уважавани специалисти в света с повече от 30 години опит в прокарването и реализирането на културни политики.

На среща с медиите Катри Кълън заяви:

"Програма 21 е базирана на принципи, които са изцяло свързани с културата и нейното разпространение, правото на изразяването чрез култура и достъп до култура през целия живот. Това са само част от принципите на Програмата, но те имат отношение към ежедневието на хората. Габрово ще бъде част от тази световна мрежа от градове, ще имате възможност да разберете къде са успели, къде и защо са се провалили.

Никой не започва от нулата. Вие вече сте направили нещо и трябва да продължите от там, докъдето сте стигнали. Институции, НПО, работят по въпроса за достъп до култура през целия живот. Програма 21 не прави разлика между големината на градовете, които участват. Дали градът е 20 млн. жители или 50 хиляди, това не е важно. Важно е какво се прави, а не къде. Имаме чудесни примери за малки градове, които участват в мрежата.

На практика във всички градове има различни форми на култура. Мисля, че навсякъде властите дават подкрепа. Но Програма 21 за култура дава възможност да се погледне от различен ъгъл. В град Лил, Франция, например първата програма, която разработихме бе направена без допълнително финансиране. Но това изискваше работа. След няколко години усилена работа се усетиха резултатите. Тогава успяхме да насочим средства към организации, които работят в областта на културата. След време самата културна общност започна да предлага иновативни начини - съчетания между култура и спорт, нещо което дотогава не познавахме.

Ние представляваме местните организации на международно ниво. Заплахата е навсякъде, на петте континента се отделят повече средства за военния сектор, отколкото за култура.

За нашата мрежа е важно не с какъв материален потенциал разполага даден град, а съвместната работа. Габрово е включен, тъй като във вашето представяне ние намерихме нещо, което ни докосна. Общо пилотните градове са 8, разположени на няколко континента - Мексико Сити (Мексико), Консепцион (Чили), Хеху (Корея),Маягес (Пуерто Рико), Водреил-Дорион (Квебек,Канада), Талка (Чили), Бело Оризонте (Бразилия), Богота (Колумбия)..

Когато през март 2015 г. Програма 21 за култура бъде стартирана в Билбао, пилотните градове ще бъдат нейното ядро. Идеята е в тях да се случват събития, свързани с култура и ще се акцентира върху ролята на културата за устойчивото развитие. За това няма срокове, тази устойчивост не трябва никога да спира. В Лил, когато станахме културна столица, си дадохме срок Лил - 3000, защото ще са ни нужни 3000 години, за да реализираме всичко, което искаме да се случи".

След стартирането на Програма 21 в Билбао ще бъдат включени и нови градове.

Повече информация за Програма 21 и United Cities and Local Governments - www.uclg.org.