Туристите от ТД Осогово по стъпките на Св. Иван Рилски
Туристите от ТД Осогово по стъпките на Св. Иван Рилски / netinfo

За празника на Св.Иван Рилски туристите от туристическо дружество „Осогово" гр. Кюстендил избраха преход до пещерата над с. Гърбино, за която се твърди, че е обитавана от Светеца. На около 5 километра от селото в местността "Светата вода" между венец от скали до пещерата на Свети Иван Рилски води стар римски път, обраснал, но запазен.Според преданието тази пещера е обитавал Свети Иван Рилски след като е напуснал родното си село Скрино.


„Когато е бил на 25 годишна възраст, родителите му умират. Той решава да раздаде наследството си на по-бедни и болни хора и напуска село Скрино, в което е бил овчар. Обикаля из пустите места и манастирите около Струма и Витоша. Най-напред се спира при Земенския пролом на р. Струма, в пещерата над село Гърбино. В пещерата има врязан надпис, „Отче Йоане, помози и спаси", който датира от около XII в. Дружеството прие като традиция за празника на Св. Иван Рилски да посещаваме местата обитавани от нег", сподели секретаря на дружеството Силвия Михова.

 

На 26.10.2014 г. колоклуб „Гайда" към ТД"Осогово" организира колопоход до гр. Босилеград. Тръгване 8,30 ч. от цирковата площадка.
Маршрут: с.Копиловци-с.Шишковци-с.Драговищица-с.Горановци-Олтоманци-Босилеград и обратно (45 км.- в едната посока)
Задължително си носете каска, светлоотразителна жилетка и лична карта. Ако искате да участвате, но нямате колело или каска, в офиса на дружеството ще получите информация, от къде може да си вземете за 1 ден. Деца до 18 год. без придружител, ако нямат пълномощно ще могат да стигнат само до Олтоманци.Дружеството е подготвило атрактивни награди.
На 8 ноември се организира с влак преход с маршрут: с.Гюешево-с.Преколница-язовир Руен-с.Долно село. Тръгване 7,00 ч. от ж.п. гара Кюстендил с билет до г. Гюешево. Връщане 16,30 ч. Преход 4-5 часа.