Лечението на пациентите с остеопороза у нас се покрива едва на 25%
Лечението на пациентите с остеопороза у нас се покрива едва на 25% / снимка: Dariknews.bg, архив
Лечението на пациентите с остеопороза у нас се покрива едва на 25%
75666
Лечението на пациентите с остеопороза у нас се покрива едва на 25%
  • Лечението на пациентите с остеопороза у нас се покрива едва на 25%

България е единствената страна в Европейския съюз, в която лечението на пациентите с остеопороза се покрива на 25%. За сравнение, в Румъния то се заплаща на 50%, а в страни като Италия, Словения и Германия - напълно. Това съобщават от Федерация Български пациентски форум в Световния ден за борба с остеопорозата. Заболяването засяга всяка четвърта жена у нас, която е на възраст над 50 години, припомнят от пациентската организация.

През 2000 г. остеопорозата се определя като третото социално-значимо заболяване в света, след сърдечно-съдовите и онкологичните. Прогнозата е до 2020-а година болестта да заеме второто място.

426 000 жени на възраст над 50 години у нас имат костното заболяване остеопороза. 15 000 от тях или само 4 % се лекуват, подчертават специалисти. Оказва се, че поне още 400 000 са и жените с намалена костна плътност. Преди години държавата е покривала половината от лечението на остеопороза, към днешна дата обаче Здравната каса заплаща едва 1/4.

Нелекуването на остеопорозата от една страна води до намаляване на качеството на живот на пациента, а от друга - до увеличаване на разходите за лечение след получаване на фрактури. Средствата за лечение на счупвания, вследствие на остеопороза, са по-големи в сравнение с тези за множествена склероза, инсулт, болест на Паркинсон и ревматоиден артрит. Това е и причината от пациентската организация да описват като необяснимо упоритото желание на институциите да не вдигат процента от лечението на остеопороза, който Здравната каса заплаща. Увеличаването му би означавало по-малко пари за болнично лечение, смятат пациентите.

Сред факторите, благоприятстващи развитието на остеопороза, са ниското телесно тегло, ранната менопауза, някои хронични заболявания, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, и не на последно място недостигът на витамин D.