Хонконг: Външни сили са намесени в студентските протести
Хонконг: Външни сили са намесени в студентските протести / БГНЕС

Външни сили участват в студентските продемократични протести, които окупираха части от Хонконг в продължение на повече от три седмици, заяви главният администратор на Хонконг Лян Чунин, цитиран от Асошиейтед прес.

Изказването на Лян, направено в интервю по телевизията преди започването утре на преговори със студентски лидери, е първият случай, при който той говори за външна намеса, повтаряйки обвиненията на централното правителство в Пекин. Нито Лян, нито Пекин представиха доказателства за твърденията си.

Хонконгската федерация на студентите незабавно отхвърли твърденията, а генералният й секретар Алекс Чоу заяви, че Лян си измисля. "Той е главният администратор, той е чиновникът, носещ отговорност", посочи Чоу. "Ако отправя подобни обвинения, се надяваме че ще представи и доказателства. Но не бива просто да говори без доказателства, че се намесват външни сили".

Протестиращите не са съгласни с решението на Пекин да назначи комисия, която да одобрява кандидатите за преките избори за законодателно събрание през 2017 година.

През последните дни през нощта полицията изтласква студентите от някои улици, но те се завръщат и подновяват окупацията. Десетки бяха ранени в двете нощи на сблъсъци през уикенда, включително 22 полицаи, а вчера четирима души бяха арестувани за нападения.

Надеждата за разрешаване на кризата почива на предстоящите утрешни преговори между правителството и лидерите на протеста, които ще се предават пряко по телевизията, отбелязва Ройтерс. Двете страни обаче са на диаметрално противоположни позиции по въпроса как ще се избира следващият главен администратор.

Източник: БТА