Резултатът от референдума в Каспичан легитимен - 97,93% от гласувалите не искат инсинератор
Резултатът от референдума в Каспичан легитимен - 97,93% от гласувалите не искат инсинератор / снимка: Dariknews.bg, архив

Жителите на Каспичан се произнесоха и решиха в града да не бъде изграждан инсинератор. Резултатите от обработените протоколи от 6 СИК показват, че на проведения днес референдум, правото си на глас са упражнили 1 744 души. Това означава, че резултатът от допитването е легитимен, тъй като необходимия минимум от бюлетини бе       1 568.

Председателят на Общинската избирателна комисия в Каспичан Иван Иванов съобщи за Дарик, че точно 1 708 души, което е 97,93% от гласувалите, са отговорили с „ДА" на въпроса „Да се забрани ли изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне на отпадъци на територията на град Каспичан?". Само 22 гласоподаватели са отбелязали отговор „НЕ", а недействителните бюлетини са 14.

60,55% е достигнала избирателната активност по време на референдума, като право на глас са имали общо 2 880 жители на Каспичан.

Общественото допитване е преминало без проблеми, допълниха още от ОИК. Сега по процедура резултатът от референдума трябва да бъде публично оповестен от местния парламент в Каспичан, а изборните книжа трябва да бъдат изпратени в ЦИК.

Резултатът от референдума е задължителен и влиза в сила веднага след разгласяването му.