Ожесточени боеве се водят в Кобане
Ожесточени боеве се водят в Кобане / снимка: БГНЕС, архив

В Кобане се водят най-ожесточените от няколко дни боеве между кюрдски бойци и джихадисти от "Ислямска държава", които използват миномети и коли бомби, съобщи Ройтерс, като се позовава на източници от сирийския град на границата с Турция и междуправителствена организация.

Джихадистите са изстреляли вчера 44 минометни снаряда срещу кюрдски квартали на града, като някои от снарядите са паднали на турска територия, съобщи базираният във Великобритания Сирийски център да наблюдение на правата на човека. Днес били изстреляни четири снаряда.

"Миналата нощ бяха водени най-ожесточените боеве от няколко дни, може би седмица. Джихадистите атакуваха от три различни страни", заявил местният жур налисти Абдулрахам Гок. Той добавил, че сблъсъците утихнали едва призори и на сутринта по улиците се виждали разрушени автомобили и неизбухнали минометни снаряди.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че две коли бомби на Ислямска държава ударили кюрдски позиции снощи, причинявайки жертви.

Най-малко 70 джихадисти били убити в боевете през последните два дни, според източници от болницата в близкия град Тел Абяб, където са откарвани труповете на ислямистите.

Изтребители на международната коалиция, оглавявана от САЩ, днес нанесоха шест удара по позиции на "Ислямска държава" в района на Кобане, съобщи неправителствената организация, цитирана от ДПА.

Източник: БТА