Депото в Стожер e пред завършване въпреки спрените пари по ОПОколна среда
Депото в Стожер e пред завършване въпреки спрените пари по ОПОколна среда / Дарик Добрич,архив

Изграждането на депото край село Стожер, 6-километровия път към него и претоварната станция в Тервел ще приключат в края на октомври. Това обяви пред  Дарик инж. Валентин Зеленченко, управител на "Пътно строителство"  -  една от фирмите-изпълнителки на трите обекта.

Строителните дейности се осъществяват в рамките на проект по оперативна програма "Околна среда" и вървят въпреки спрените плащания по програмата, подчерта Зеленченко. По думите му на практика сега изпълнителите финансират обектите, защото по договор нямат правото да не завършат строителството, независимо че средствата по програмата са блокирани. В момента с пари от държавния бюджет се прави частично издължаване към строителите, като надеждата е до края на годината спрените еврофондове да бъдат отблокирани и ситуацията напълно да се нормализира. "В противен случай фирмите лека полека ще се декапитализират", отбеляза Зеленченко.

Той обясни, че напоследък строителният бранш разчита основно на европейските програми, тъй като бумът при жилищното строителство няма да се повтори. За мащабните обекти по програмите  все по-често се обединяват няколко големи строителни фирми, а по-малките успяват да се класират като подизпълнители, посочи Зеленченко, който е и председател на Областната строителна камара.

В строителния регистър в региона са включени 92 фирми, от оито около 7 големи - с  над 50 работници и около 7 средни - с персонал от 30 до 50 души. Данните показват, че в през последните години общият оборот на строителните фирми в Добричка област е между 70 и 80 млн. лева. Зеленченко уточни, че тези цифри отчитат само дейността на легалния бизнес. Сивият сектор остава един основните проблеми на бранша, заедно с липсата на достатъчно квалифицирани кадри.