37 общини следват Бургас с финансиране на ин витро
37 общини следват Бургас с финансиране на ин витро / netinfo

37 общини в България са последвали примера на Бургас, подпомагайки финансово двойките с репродуктивни проблеми. Нашият град беше първи в страната, където се гласува фонд в помощ на семейства, искащи собствени деца.  Сега отново града ще е първи с финансиране на изследвания на зародиша. Става дума за изследване, които ще могат да покажат дали има наличие на генетични или хромозомни анамолии. Новината съобщи д-р Анттонио Душепеев, който оглавява Комисията за финансово подпомагане на процедури „ин витро” на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми. Процедурата ще гарантира по-голям шанс за раждане на здрави деца. На семейство за нея ще се отпускат по 2 хиляди лева.
По време на среща в Бургас председателката на фондация "Искам бебе" - Радина Велчева съобщи, че 70% успеваемост на инвитро процедурите е отчетена в Бургас.
Г-жа Велчева обяви, че от първите семейства потърсили помощ от фондацията и финансирани за инвитро процедури от община Брургас вече 12 двойки се радват на свои деца.
Председателката на "Искам бебе" изрази и своята благодарност към кмета на града Димитър Николов, общинския съвет и специално към д-р Антонио Душепеев, за това че съдействат на двойките с репродуктивни проблеми и посредством финансиране.