Журито на “Златна роза”: Всеки втори български филм започва и завършва в банка
Журито на “Златна роза”: Всеки втори български филм започва и завършва в банка / снимка: zlatnaroza.bg

Българското кино напоследък застъпва много банковото дело. Всеки втори български филм започва и завършва в банка, което е малко смущаващо. Това заяви председателят на журито на фестивала „Златна роза". Според Емил Христов в новите родни филми няма никакъв секс, което „тежко го е възмутило".

Във филмите, показани тази година на фестивала на българския игрален филм, е имало много бягащи кучета, чаши с алкохол и е валяло всеки ден, отбеляза членът на журито Жан-Франсоа Буржо. Французинът, който е кинокритик и директор на международния фестивал за средиземноморски и черноморски филми „Синемед", все пак призна, че по време на фестивала е имал възможност да гледа много хубави филми наведнъж.

С позитивно впечатление от видяното е останала и Кристина Стоянова, другият български представител в 5-членното жури. „Знам каква е ситуацията. Знам, че няма пари и никъде по света няма, не само тук. Докато Холивуд не ни задуши всичките, ще трябва да се сражаваме, да оцеляваме някак си", сподели Стоянова, която е кинокритик и живее и преподава в Канада.

Журито на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" за първи път е с международно участие. Лентите бяха оценявани и от Дуня Клеменц от Словения - продуцент, носител на „Оскар" за чуждоезичен филм за „Ничия земя", и Юлек Кеджерски - дистрибутор и продуцент, директор на професионалната платформа „Манхайм мийтинг плейс". Кеджерски разкри, че вече е получил три запитвания от чужбина за филми от тазгодишното издание на "Златна роза". Това е белег за една доста голяма международност на фестивала, изтъкна германецът.

„Беше добър фестивал с добри филми. Нямаше лоши филми, с изключение на някои в късометражната програма. Там имаше демонстрация на откровен лош вкус. Имаше филми, които не трябва да бъдат показвани, освен на гаджето на режисьора", посочи Емил Христов. Известният оператор е режисьор на „Цветът на хамелеона" - носител на „Златна роза" на миналото издание на кинофеста.

Журито реши да изневери на традицията имената на наградените на "Златна роза" да бъдат обявени на пресконференция часове преди закриването на фестивала. Така победителите ще станат ясни на насрочената за 19 часа тази вечер церемония във Фестивалния и конгресен център. След нея ще има прожекция на наградените със „Златна роза" филми.

Ще бъдат връчени две награди "Златна роза" - за най-добър пълнометражен и късометражен филм. Ще бъдат отличени и най-добрите актриса, актьор, режисьор, сценарист, оператор и режисьорски дебют. Ще има Награда на публиката и Награда на акредитираните журналисти, Специална награда на град Варна и два диплома за конкретни индивидуални постижения.