Започват проверки на детски градини заради принудително събиране на пари
Започват проверки на детски градини заради принудително събиране на пари / Dariknews.bg, архив

Ръководството на община Стара Загора започва серия от проверки на детските градини на територията на общината заради принудително събирани от родителите суми. Това обяви в писмо до директорите на детски заведения заместник кметът Иванка Сотирова.

„След поредните сигнали за принудително събиране на финансови средства от родителите, следва незабавно да преустановите изнудването им!!!Започва поредица от проверки и всеки директор, нарушил заповедта на кмета, ще понесе съответното дисциплинарно наказание по кодекса на труда", се казва в писмото, изпратено още в средата на тази седмица.

Както е известно, в началото на декември 2012 г. кметът Живко Тодоров издаде заповед, с която се забранява събирането на финансови средства от родителите, освен законно постановените месечни такси, както и събирането на почистващи препарати и материали като тоалетна хартия, салфетки, мокри кърпи и др. Заповедта трябва да е поставена на видно място в помещенията, ползвани от всяка една възрастова група в детското заведение.

„В този мандат променихме много в управлението на детските заведения в посока на контрола върху него. Все още обаче не можем да избегнем противопоставянето между състава в детските заведения срещу гражданите, родителите или обратно", коментира пред Дарик Иванка Сотирова.

„В началото на тази учебна година чрез настоятелствата в много от детските градини отново се поставя въпроса за набирането на средства. Според делегирания бюджет, с който работят детските градини на територията на община Стара Загора, годишната издръжка на дете на 3 и 4 г. е 1540 лева. Дете на 5 и 6 години, които водят учебен процес, годишната издръжка на дете е 1783 лева.

Община Стара Загора дофинансира издръжката на детските заведения с по 155 лева на месец за дете. Парите обикновено са достатъчно за заплати на педагогическия и непедагогическия персонал, за консумативи, спални принадлежности, храна, отопление. Таксата, която се събира от родителите пък е 50 лева. И всичко това формира бюджетът на градината.

Средствата са така разчетени, че да има за заплати, помагала, играчки и необходимия инвентар. Миналата и тази година извършихме множество ремонти, подменихме и мебелите. Не виждам причина да се събират средства от родителите и то с обяснението, че са необходими за материали за провеждане на обучение", коментира още Иванка Сотирова.

„Да се събират пари за обучителни материали за деца от първа и втора група е прекалено. И то много", допълни още заместник кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.