Няколко фирми разкопават улиците на Добрич заради кабели и тръби
Няколко фирми разкопават улиците на Добрич заради кабели и тръби / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Няколко фирми разкопават улиците на Добрич заради кабели и тръби
75630
Няколко фирми разкопават улиците на Добрич заради кабели и тръби
  • Няколко фирми разкопават улиците на Добрич заради кабели и тръби

Интернет и телефонни оператори и газовата компания правят изкопи за полагане на кабели в момента в Добрич, съобщи в ефира на Дарик зам.-кметът Пламен Ганчев. Следите от тяхната дейност са видими на различни места в града - по уличната мрежа и тротоарите. Някъде се привежда настилката в добър вид, но в други случаи в администрацията не са доволни от изпълнението. Зам.-кметът заяви, че когато има некачествено възстановено трасе или пропадане на настилката, от общината притискат изпълнителя за привеждането им в отличен вид.

Той посочи, че най-големият проект, който е съгласуван с кметството, е на БТК за изграждане на тръбна кабелна мрежа за оптичен кабел с дължина 18 000 линейни метра и това ще продължи до края на месец февруари догодина, така че още дълго ще има разкопани канали по добричките улици. От фирма "Близу" също слагат оптика под земята - 1 600 метра в централна градска част, но се очаква да приключат до началото на месец ноември за зимния сезон и да продължат догодина. И доставчика "Бергон" има свои дейности. Попитан дали няма начин тези мрежи да се полагат заедно, за да се щади настилката, Ганчев обясни, че проектите са съгласувани заедно, но са на различна дълбочина и с различни методи на поставяне, поради което не могат да се изпълняват съвместно от операторите.

Черноморска технологична компания, които снабдяват града с природен газ, също имат разрешение за изграждане на 4 200 м нови трасета - в кв."Дружба", по ул. "8 март"; предстои и по ул."Георги Кирков", "Железничарска", "Хан Тервел", "Драва". С тях работим много добре, посочи Ганчев. За съжаление остава проблемът с начина, по който от ВиК оставят улиците, след като са отстранявали авария - насипан чакъл, който се чака да се слегне, но така и не се асфалтира впоследствие. Има намерение за подобряване на работата, но засега не се забелязва реално приложение на нова практика.

Зам.-кметът припомни, че тази година са отделени около 700 000 лева по капиталовата програма за изкърпване на уличната мрежа на Добрич. "Не можем да правим цялостно преасфалтиране, докато не се ремонтира водопреносната мрежа, а на места трудно се и кърпи", каза Ганчев. За съжаление все още не е ясно кога ще започне ремонтът по водния цикъл и дотогава ще трябва да търпим разрушената настилка в почти целия град. Като най-плачевно зам.-кметът определи положението на малките улици между бул."Русия" и бул."Добруджа", както и кварталът над ЖП гара Юг, но има и много други участъци - ул."Любен Каравелов", ул."Кирил и Методий", районът около храм "Св.Троица" - т.нар. улици на царете и т.н.

Чуйте зам.-кмета в прикачения файл.