Удостоиха Путин с най-висшия сръбски орден
Удостоиха Путин с най-висшия сръбски орден / снимки: БГНЕС

Сръбският президент Томислав Николич награди руския си колега Владимир Путин с ордена на Република Сърбия Първа степен. Днес Путин пристигна на посещение в Белград и се срещна с Николич и премиера на западната ни съседка Александър Вучич.

В началото на визитата на руския президент Путин и Николич положиха венци пред паметника на съветските и югославски войници, освободители на сръбската столица по време на Втората световна война.

След церемонията руският президент се отправи към президентския дворец, където се проведе срещата със сръбския му колега.

При връчването на ордена на Путин Николич каза на руски: "Драги брат Владимире, сръбският народ се гордее, че ти носиш най-висшия сръбски орден".

"Не мисля, че съм направил нещо, за да заслужа такава награда", отвърна Путин, отбелязвайки, че възприема наградата по-скоро като знак на уважение към Русия и руския народ.

Удостоиха Путин с найвисшия сръбски орден
netinfo

"Искам да Ви уверя, че Русия, както е било в миналите времена, винаги ще възприема Сърбия като най-близък съюзник, най-близкия роднина", добави гостът.

Удостоиха Путин с найвисшия сръбски орден
netinfo

След това Путин се срещна и със сръбския премиер Александър Вучич. Руският президент се е съгласил да се обсъди възможностите за внос от Сърбия на леки коли, произвеждани в сътрудничество с "Фиат".

"Отчитайки нашите добри отношения и с Италия, и с компанията "Фиат", нашите топли отношения, съюзнически и близки, със Сърбия, ние бихме могли да се договорим за определена квота от доставки на такива автомобили на руския пазар", подчерта Путин.

Той отбеляза, че сега е благоприятен момент сръбското селско стопанство да заема трайна ниша на руския пазар.

Удостоиха Путин с найвисшия сръбски орден
netinfo

Вучич е изразил готовност да бъдат увеличени доставките на свинско месо за Русия. Премиерът на Сърбия е напомнил, че износът на сръбско свинско за Руската федерация е достигнал рекордни обеми и допълнил, че страната е готова да увеличи мощностите, за да "предложи още повече на Русия".