Патриотичният фронт е готов да подкрепи кабинет на Борисов
Патриотичният фронт е готов да подкрепи кабинет на Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Патриотичният фронт е готов да подкрепи кабинет на Борисов
75622
Патриотичният фронт е готов да подкрепи кабинет на Борисов
  • Патриотичният фронт е готов да подкрепи кабинет на Борисов

ГЕРБ и Патриотичният фронт постигнаха съгласие за коалиционно управление. След близо пет часа консултации патриотите заявиха, че ще подкрепят Бойко Борисов за премиерското място.

Лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов признаха, че не са договорили конкретни министерски кресла за техни хора от коалицията, но ако ГЕРБ поискат от тях експерти, ще намерят хора за министерските постове.

ГЕРБ и Патриотичният фронт си стиснаха ръцете за коалиция, но обещаха да изгладят несъгласията по политическите си програми на втория тур от консултациите, когато участие ще вземе и Борисов.

Патриотите са дали съгласие да подкрепят лидера на ГЕРБ за премиер, а Цецка Цачева за председател на Народното събрание.

„Това, което те ни представиха, за нас е гаранция за едно стабилно участие в евентуално следващо управление. По отношение на политическата рамка ние обсъдихме нашите императивни изисквания към евентуалните партньори и успяхме да постигнем съгласие по всички от тях. Установихме, че имаме тяхното съгласие за подписване на общо споразумение за участие в следващото управление, което да се базира на подписана програма за стабилно управление. Да има валидност един цял мандат. Те признават правото на най-голяма политическа сила да определи кандидата за министър-председател и кандидата за председател на Народното събрание, като вторият ще бъде подкрепен при гласуването. Единствения политически партньор, който не биха приели в допълнение, е ДПС", обобщи след консултациите Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

От Патриотичния фронт поставиха пред ГЕРБ два основни техни приоритета - изграждане на телена ограда по границата ни с Турция и повишено внимание към външната ни политика с Турция, Македония и Сърбия.

„Тези 18 основни приоритета на ГЕРБ бяха леко разширени. Това е свързано с отношението на бъдещата външна политика спрямо Македония, Сърбия, Турция, с оглед на тяхното приемане в ЕС. Беше свързано със завършването на изграждането на оградата по южната граница с Турция и редица други допълнения", коментира Валери Симеонов.

Красимир Каракачанов заяви, че с ГЕРБ са намерили общ език по темата с еврочленството на Турция: „Стигнахме до общото мнение, че трябва да бъде изградена оградата по цялата граница, за да бъде въведен и допълнителен видео контрол, за да се спре това безконтролно навлизане на българска територия на нелегални емигранти. По темата с еврочленството на Турция, уточнихме се, че ако се стигне до една коалиция и общо управление, този въпрос, ако бъде поставен в рамките на този мандат, ще бъде подложен на референдум".

От ГЕРБ не отговориха на въпроса как партньорите им от ЕНП ще погледнат на коалиция с националисти в 43-тото Народно събрание.

До неделя ще продължат консултациите и с другите политически формации, които успяха да влязат в 43-то Народно събрание.

Търси се трети или четвърти партньор за съставянето на правителство, тъй като мандатите на Патриотичния фронт и ГЕРБ не достигат необходимите за мнозинство 121 гласа.

До момента преговарящите от страна на ГЕРБ Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова се срещнаха последователно с представители на БСП, ДПС и Реформаторския блок. С никой от тях обаче, не беше постигнато съгласие по основните политически приоритети, поставени от партията победител от вота.