Природонаучният музей се превръща в джунгла с пещери и крокодил
Природонаучният музей се превръща в джунгла с пещери и крокодил / sxc.hu
Огнян Тодоров за новостите в Природонаучния музей
75601
Огнян Тодоров за новостите в Природонаучния музей
  • Огнян Тодоров за новостите в Природонаучния музей

Жив двуметров крокодил ще бъде една от най-новите атракции в Природонаучния музей в Пловдив, който трябва да отвори врати до средата на следващата година. Това разказа в ефира на Дарик директорът на музея главен асистент доктор Огнян Тодоров.

По думите му влечугото е подарък от Тракийското херпетологично дружество и ще стане част от експозицията от аквариуми и терариуми, които ще бъдат разположени в изкуствени пещери на партера. На последния етаж на музея пък ще бъде изградена джунгла с живи пеперуди. Тя ще се намира в куполна зала с диаметър 11 на 8 м.

Гостите на музея ще могат да видят и легендарната анаконда, която е най-голямата препарирана змия в Европа. Освен влечугото на витрините ще бъдат изложени и най-голямата мечка на Балканския полуостров, с размери 2,45 м, и европейски бизон (зубър), за чието препариране се търсят пари.

"Музеят ще разполага и с 3D планетариум. Съоръжението ще представлява купол от фибростъкло, към който ще бъдат насочени 3D прожектори, които ще пускат специални програми, свързани с планетите", обясни директорът на музея Огнян Тодоров. В помещението, в което ще бъде монтиран планетариумът, ще има и седалки за 50 души.

Продължава и цялостното обновяване на музея, което започна преди година.