Направиха първа копка на Регионалното депо в Шереметя
Направиха първа копка на Регионалното депо в Шереметя / DarikNews.bg

Първа копка на изграждането на Регионалното депо за твърди битови отпадъци направиха днес в Шереметя зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и кметовете на Велико Търново Даниел Панов и на Горна Оряховица Добромир Добрев. Модерната система за депониране ще обслужва шест общини на територията на областта - Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица и Велико Търново.

Общата стойност на проекта е 33 463 000 лв., осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на Република България. “Инвестиционният процес за изграждането на депото ще разреши един от дългогодишните екологични проблеми на шестте общини”, каза великотърновският кмет Даниел Панов. По думите му това е най-голямата инвестиция за региона по Оперативна програма “Околна среда”, която ще се реализира до края на 2015 г.

Проблемите с депонирането на битовите отпадъци в региона датират от далечната 1995 г. В шестте съседни общини през 1998 г. бе създадено сдружението „За чисти селища“, което обединява усилията на местните общности за търсенето на екологосъобразни и устойчиви решения. До проекта за регионална система за управление на отпадъците се стигна с компетентната помощ и съдействие на държавните институции, и най-вече Областната администрация и Министерството на околната среда и водите с Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново, подчерта Панов.

След направените проучвания, бе избрана площадката в Шереметя, за което получихме разбирането и подкрепата на местните хора, за което искам специално да им благодаря, добави кметът. Очаква се с изграждането на регионалната система за управление на  отпадъците да бъдат решени проблемите с битовите отпадъци за над 170 000 жители за следващите 20 години. Изграждането на новото съоръжение ще осигури работа и постоянна трудова заетост на 51 човека, каза още Даниел Панов.

Това е един от 19-те проекта, които се изпълняват в момента по Оперативна програма “Околна среда”, посочи зам.-министър Атанаска Николова. Добрата организация и диалог между нас, кметовете на шестте общини, доведе до финала на този мащабен проект, каза кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който е председател на Сдружението "За чисти селища".

Стартирането на инвестиционния проект стана възможно благодарение на широкото участие на експерти, еколози, проектанти, инженери, строители и общественици, които наброяват над 1000 човека през последните 15 години, както и над 50 организации и институции - участници в планирането и съгласувателните процедури. Всички шест общини в региона ще инкасират значителни ползи от спестените средства, които сега плащат като санкции поради липсата на система за съхранение на битовите отпадъци и допълнителни разходи, свързани с тази дейност.