Кои са световните футболни звезди, които нямат татуировки?
Кои са световните футболни звезди, които нямат татуировки? / Guliver/Getty Images

Кои са световните футболни звезди, които нямат татуировки? Кой е първият известен играч с татуировка, много преди Бекъм да реши да се нашари?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да, без съмнение Бекъм е вододелът. Може да делим времето на футболното дращене - преди Бекъм и след Бекъм. Сега ще се заемем с първата част на въпроса, тоест след Бекъм. Това летоброене започва точно от 1999 година, след раждането на първия син на Дейвид - Бруклин. Това е и първата му татуировка с готически букви на кръста. Идеята му е дал тогавашният съпруг на Мел Би - колежка на жена му Виктория. По онова време, ако си спомняте, татуировките сред футболистите не бяха на мода. Вие да помните някой с татуировка на световното 1994 година или 1998 ? Само че Бекъм много бързо разви вкус към мастилото. А по онова време, не забравяйте, той беше най-голямата звезда на световния футбол или поне най-лъскавият тренд сетер, флагменът на метросексуализма и позьорщината.

Днес това е масова практика, дори на световното в Бразилия местната преса критикуваше националите си, че от 11 титуляри, само Давид Луис нямал никаква татуировка. Не знам броите ли го него за световна звезда? Би трябвало. Ето ви един, който няма татуировки. И още някой. Ван Перси, Гарет Бейл, Чаби Алонсо. Разбира се и Роналдо - съвременният Бекъм, новото лице на суетата. Обаче няма нито една татуировка, което е достойно за уважение по някакъв начин, понеже Меси се подхлъзна и има.

За свръх нашарените няма смисъл да отваряме дума. Достатъчно са, навсякъде са. Въпросът не включваше български играчи, може би защото те не минават за световни звезди. Но дори най-успешният ни футболист през изминалото десетилетие - Бербатов, не пропусна да се надпише. Негова си работа Изяснихме, че има и големи звезди без татуси. Но кой беше първият. Много труден въпрос, като се има предвид, че след като не беше модерно някога. Футболистите не парадираха с рисунките по тялото си, дори ги прикриваха, ако имаха. Търсенето ни отвежда до 1979 година, когато 17-годишният Стюарт Пиърс си прави татуировка. По онова време бъдещата легенда на Нотингам Форест е играч на Уинстън. Пиърс е английски национал от 1987 година до 1999. И това е единствената татуировка на високо ниво дълго време. Намира се на предмишницата му. Запитан, какво представлява и защо си я е направил отговаря, че веднъж с приятели се напили и решили да се татуират. Трябвало да е орел на фона на слънце, но както казва самия Пиърс, приличало повече на таралеж в мензис. Това са думи на Пиърс, не се шегуваме. Ето как още от 1987 година имаме татуиран английски национал.

По онова време други национали с надписи няма, все пак татуировките минаваха някога за признак на лош вкус и лоша среда, а днес са израз на дълбоки чувства към семейството или желание да се себеизразиш, чрез изкуството на някой друг. А пък някои футболисти, между нас казано, са толкова безинтересни, че ако няма какво да четеш по тях, изобщо да не ти се мяркат пред очите. Ако питате нас, две татуировки трябва да са задължителни за повечето играчи - надпис "ляв" и "десен", съответно на левия му и десен крак, за да не ги бърка, защото честичко се случва. Не мислите ли?

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук