Президентството отхвърли идеята за преименуване на Благоевград
Президентството отхвърли идеята за преименуване на Благоевград / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Сдружение "Азбукари" получи официален отказ от страна на президентството на предложението им Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил или Самуиловград.

Това потвърдиха за Дарик от президентството.

Писмото е изпратено до сдружението още в началото на август. "Мотивите за отказа са, че наименованието на дадено населено място следва да се прави от органите на местното самоуправление и да бъде подкрепено от мнозинството от неговите граждани", обясниха от пресцентъра на Президентството.

В края на юли Кирил Милчев, инициатор на идеята за преименуване на областния център, изпрати петиция до президента Росен Плевнелиев. Той поиска да бъде издаден указ за смяна на името на града, за да бъде почетена 1000-годишнината от гибелта на цар Самуил. В резултат на това в Благоевград бяха организирани протести, както и контраподписка от граждани на Благоевград.

Веднага след като бе изпратена петиция до президента, Кирил Милчев обясни в интервю за Дарик, че преименуването на Благоевград на Цар Самуил не е самоцел, а начин да се почете 1000-годишнината от трагичната гибел българския владетел.

На въпрос на Дарик, живял ли е някога в Благоевград, Кирил Милчев отговори, че не е, но смята, че преименуването на населени места не е местен, а национален проблем.

Това е вторият опит от 1990 година насам името на Благоевград да бъде сменено.
Предишното име на областния център е Горна Джумая, а на 9 май 1950 година градът е прекръстен на Благоевград в чест на политическия деец Димитър Благоев.