Златни накити и парчета от стенопис откри Хитко Вачев в средновековен манастирски комплекс
Златни накити и парчета от стенопис откри Хитко Вачев в средновековен манастирски комплекс / DarikNews.bg, архив

Златни накити и парчета от стенопис откри великотърновският археолог проф. Хитко Вачев, който проучва неизвестна до момента средновековна църква с манастирски комплекс. Обектът се намира в най-източната част на квартала край Царевец, известен като „Френкхисар”. Археологът е убеден, че е открил един от трите Богородични манастира от столичния период на Търновград.

Проф. Вачев и неговият екип работят на мястото от един месец. Открили са златен пръстен с инкрустиран и обработен до съвършенство аметист, масивни златни обеци и златно копче от дреха. Накитите са излезли при разкопките на зидана гробница, разположена в притвора на църквата. Проф. Хитко Вачев предполага, че бижутата вероятно са принадлежали на знатна дама, свързана с царския двор. Златна обеца е намерена и в гроба на мъжки индивид, за който се предполага, че е военначалник от Асеневата династия. До момента са разкрити осем гроба, датирани от 13 и 14 век.

„Нактитите доказват идеята, че манастирът, който е строен през втората четвърт на 13 век, е един от Богородичните манастири около Търново и именно той е описан в „Похвално слово за Евтимий“ от Григорий Цамблак. Затова вече мога да го наричам „Успение на Св. Богородица”, каза археологът.

От началото на разкопките на обекта са открити още два стенописни слоя от 13 и 14 век, над 700 фрагмента от мозаечно изображение на Св. Богородица, изработено от стъклени плочки и полускъпоценни камъни. Другата голяма находка са парчета от стенопис с фрагментиран надпис, на който личи думата “цар”. Върху него вече работи проф. Казимир Попконстантинов, който е преподавател във ВТУ и се занимава с разчитането на старобългарски надписи.

20 метра е дължината на църквата, в която Хитко Вачев работи заедно с колегата си Илиян Петракиев, зам.-ръководител на експедицията, с реставратора Петър Първанов и още работници. „Най-малко 10 години ми трябват, за да отговоря на въпросите, които изникнаха, откакто копая тук. А и църквата е имала няколко преустройства, които предстои да бъдат уточнявани”, коментира Хитко Вачев. Той започна проучването на обекта с 20 000 лв., осигурени от Министерството на културата. Но за довършване на дейностите през този археологически сезон са необходими още 30 000 лв. При посещението си във В. Търново на 22 септември служебният премиер проф. Георги Близнашки разгледа разкопките и обеща съдействие за осигуряване на нужните средства.