Британец с подозрения за ебола е починал в Македония
Британец с подозрения за ебола е починал в Македония / снимка: БГНЕС, архив

Британец с подозрения за ебола е починал в Македония, съобщи представител на македонското правителство, цитиран от Ройтерс. Негов сънародник също показва симптоми на смъртоносната заразна болест. Властите са отцепили хотела, в който били отседнали двамата. Вторият британец и персоналът на хотела остават изолирани вътре.

Починалият британец е пристигнал в Скопие от Великобритания на 2 октомври, съобщи д-р Йованка Костовска от комисията по инфекциозните заболявания към македонското министерство на здравеопазването. Мъжът е бил приет по спешност вчера в болница в македонската столица, където е починал няколко часа по-късно.

Починалият британец е имал треска и вътрешни кръвоизливи и е повръщал. Състоянието му бързо се е влошило. „Налице са всички симптоми на ебола, които предизвикват подозрения при този пациент”, заяви Костовска на пресконференция. Тя съобщи, че проби от покойника са били изпратени в Германия за тестове, за да се потвърди причината за смъртта.

Новината дойде на фона на постепенната поява на ебола в Европа и съобщенията за предполагаеми случаи на болестта в няколко страни на континента. Испанските власти съобщиха по-рано днес, че състоянието на испанската медицинска сестра, която стана първият човек, заразил се с вируса извън обхванатата от епидемия от заболяването Западна Африка, се е влошило.

Смъртността от ебола е около 60-70%. До момента няма официално разработено лекарство срещу заразната болест.

В същото време стана ясно, че над 700 души са поставени под медицинско наблюдение в Сърбия с цел предотвратяване на разпространението на вируса ебола. Това предаде АСС, като се позова на министерството на здравеопазването.

Сред тях са 92 човека, които са се завърнали наскоро от страни, обхванати от епидемията от смъртоносната заразна болест. Сръбското здравно министерство е взело допълнителни защитни мерки заради появата на първите случаи на заразени хора в Европа.

Източник: БTA