МОН ще разработи механизъм за превенция на посегателствата над ученици
МОН ще разработи механизъм за превенция на посегателствата над ученици / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерството на образованието и науката инициира поредица от срещи с институции и с неправителствени организации за изготвяне на специален механизъм за превенция срещу злоупотребата, насилието и посегателствата над деца и ученици в детските градини и училищата. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Днес министър Румяна Коларова и зам.-министър Ваня Кастрева са се срещнали с Георги Богданов - изпълнителен директор, и с Дани Колева - програмен директор на Националната мрежа за децата (НМД), която обединява десетки неправителствени организации, занимаващи се с въпросите на децата. Предстои МОН да покани на разговори и представители на Министерството на вътрешните работи, на Министерството на труда и социалната политика, и на Държавната агенция за закрила на детето.

На срещата днес е постигнато съгласие, че с помощта на гражданския сектор и на институциите трябва да се създадат цялостни политики за закрила на децата и учениците от посегателства и насилие. Те трябва да включват най-добрите съвременни и международни практики, които да бъдат приложени в българското училищно образование и възпитание, за да гарантират максимална защита на подрастващите.

От НМД предлагат да има три основни мерки за превенция срещу злоупотребата, насилието и посегателството над деца и ученици в образователните институции. От една страна това трябва да е специализиран подход при подбора на педагогическия и непедагогическия персонал. На второ място е необходима цялостна система за сигнализация, която да гарантира достатъчна информираност на всички участници и служители в образователния процес, както и на родителите, за възможните действия и взаимодействия при съмнения за упражнено насилие.

Тази система ще има за цел както да осигури бърза и ефективна реакция, така и да намали евентуални съмнения и обвинения към деца, родители, педагогическия или непедагогическия персонал в кризисни ситуации.

Третата мярка ще се прилага чрез периодични обучения и атестации на служителите, които непрекъснато да изострят чувствителността на работещите в образованието към възможни посегателства и насилствени действия спрямо децата и учениците, посочват от МОН.

На срещата с НМД министърът на образованието и науката доц. Коларова подчерта още веднъж необходимостта от подкрепата и сътрудничеството с гражданското общество в тази насока. На срещата с представителите на Националната мрежа на децата бяха обсъдени и въпроси във връзка с обучението и интеграцията на деца бежанци в България и по-специално за засилването на междуинституционалната координация при търсенето на решения по възникващите проблеми на бежанците у нас.