МОН ще помогне на детето с аутизъм да се реинтегрира в неговата обичайна среда
МОН ще помогне на детето с аутизъм да се реинтегрира в неговата обичайна среда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева инициира среща с родителите на Ана-Мария от Четвърто помощно училище, които подадоха сигнал за извършено посегателство спрямо дъщеря им. Това съобщи пресцентърът на МОН.

На срещата е било обсъдено и прието предложението на заместник-министър Кастрева за оказване на цялостна помощ при възстановяване на детето и за връщането му към участието в учебния процес.

С цел реинтегрирането в неговата обичайна среда, в помощ на родителите, ще бъде изпратен екип от специалисти психолози и терапевти по кризисна интервенция, както и сензорен терапевт, които да изготвят план и да осъществят поетапна терапия за връщането на детето към неговото всекидневие и към учебния процес.

Заместник-министър Кастрева е обсъдила с родителите и проверката, извършвана от дирекции на Министерството на образованието и науката в Четвърто помощно училище, която цели да изясни всички обстоятелства по случая. Бяха поднесени и взаимни извинения във връзка с възникнали проблеми при комуникацията на двете страни през медиите, посочват от МОН.

На срещата е била уточнена също координацията и административното съдействие от представителите на МОН на родителите с цел избор на училище, в което тяхното дете да продължи своето обучение след завършването на кризисните терапевтични мерки.