Гласовете от чужбина пренаредиха мандатите в Пловдив. БСП губи за сметка на ДПС и АБВ
Гласовете от чужбина пренаредиха мандатите в Пловдив. БСП губи за сметка на ДПС и АБВ / apa.bg

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ губи втория си мандат в Пловдив, след като към окончателните резултати от вота в страната се прибавят и гласовете от чужбина.

Това показват резултатите на Българска асоциация по изборни системи и Агенция за прогнози и анализи, които публикуваха разпределението на мандатите от извънредните парламентарни избори със и без гласовете от чужбина и правят сравнение между двата резултата.
http://www.apa.bg/…/1096-senzatzionno-rasenzatzionno-kade-o…

ГЕРБ остава твърдо с 5 мандата, но вторият в листата на БСП Захари Георгиев няма да бъде народен представител в 43-то Народно събрание. За сметка на това, бившият областен управител Венцислав Каймаканов, който води листата на ДПС в града, е със сигурно кресло в новия парламент. За него са гласували едва 5 800 души, при положение, че от Пловдив едно депутатско място "струва" 13 131 гласа. С почти същите резултати депутат ще имат и АБВ.

При крайното разпределение стават сигурни депутатските кресла за бившия кмет Славчо Атанасов (ПФ) и за България без цензура.

По този начин, от всички 8 партии, които влизат в Парламента, единствено АТАКА остава без мандат от 16 МИР Пловдив-град. Тази информация се потвърждава и от окончателните резултати, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК)

Според информация от агенцията, към 7 октомври (понеделник) в ЦИК са липсвали само окончателните протоколи от 16 РИК и 17 РИК, които касаят точно изборните резултати от Пловдив-град и Пловдив-област.

И още един озадачаващ факт. По данни на 16-ти РИК към 15 август имащите право на глас на 5 октомври 2014 г. са 314 026. Преди самият изборен ден данните бяха актуализирани и се оказа, че избирателите в Пловдив са 309 974 - точно толкова, колкото бяха обявени и на извънредните парламентарни избори през май 2013г.

Данните в РИК се подават от ГРАО съобразно актуализацията на избирателния списък и заличените в него избиратели, коментира за Дарик председателят на 16-та РИК Деница Чингарова. От ГРАО в Пловдив отказват информация.

Секретарят на Община Пловдив Ангелина Топчиева,коментира пред Дарик, че е напълно възможно броят на избирателите на тези парламентарни избори да бъде същият като този от миналогодишните избори за народни представители. По думите й, вероятно става дума за съпадение.

В 17 МИР пък без депутатско място остават само от АБВ, където водач е ген.Валентин Петров. ГЕРБ и БСП запазват мандатите си, съответно 4 и 2, а Реформаторите, ДПС, Патриотичният фронт, ББЦ и АТАКА си поделят по 1.