Протест пред ЦИК срещу евентуалния избор на Бат Сали за депутат
Протест пред ЦИК срещу евентуалния избор на Бат Сали за депутат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Протест пред ЦИК срещу евентуалния избор на Бат Сали за депутат
75436
Протест пред ЦИК срещу евентуалния избор на Бат Сали за депутат
  • Протест пред ЦИК срещу евентуалния избор на Бат Сали за депутат

Близо 30 граждани от Дупница и Кюстендил се събраха на протест пред Централната избирателна комисия, заради вероятността Александър Методиев, по известен като Бат Сали, да влезе в следващия парламент като депутат от ДПС.

Въпреки че окончателните данни от парламентарния вот още не са обявени, предварителните прогнози сочат, че водачът на листата на Движението в Кюстендил е получил по-малко от 900 гласа, но преразпределението на вота от чужбина ще му осигури място в 43-ото Народно събрание.

След среща между представители на протестиращите и членове на ЦИК, говорителят на комисията Александър Андреев поясни, че недоволните не са посочили конкретни кандидати, а са изразили своето несъгласие с методиката на отчитане на резултатите от гласовете извън страната.

На предсрочните парламентарни избори в Кюстендил ДПС печели малко над 1% от гласовете на избирателите, за сравнение ГЕРБ взима близо 34%, БСП е с резултат 24%, ББЦ- 12 на сто, а Патриотичния фронт получава 4,5% подкрепа. Въпреки това водачът на листата на Движението за права и свободи в района - Александър Методиев или по-известен като Бат Сали, има шанс да влезе в следващия парламент, но не с 864 гласа, които партията е получила в Кюстендил, а с помощта на преразпределението на вота от чужбина. Именно това предизвика и недоволството на граждани от областта, които се събраха на протест пред ЦИК: „Реално никой не е гласувал за тези хора, а ни слагат гласове от чужбина, които нямат нищо общо с нашата област. В нашата област имаме четири депутатски места, насаждат човек, който няма и 1% от гласовете. Дупница е български град и ние няма да позволим чрез намесата на разни политици да ни управляват хора от Казахстан, от Турция с гласовете на тези избиратели. 21 000 са ГЕРБ, 14 000 са БСП, как може. Бат Сали ще кове законите на нашата Република, защото ние така сме си го направили - 25 години си правехме такива закони".

Недоволните граждани излъчиха свои представители, които да разговарят с членовете на ЦИК. След срещата говорителят на комисията Александър Андреев съобщи, че протестиращите не са обявили конкретни кандидати, а са изразили недоволството си от преразпределението на гласовете от чужбина.

По думите му трябва да бъдат оповестени окончателните резултати и след това комисията ще може да разгледа всички постъпили сигнали: „Би следвало да се изчака ние да обявим окончателните резултати и чак тогава, ако има някаква недоволство или несъгласие с това решение, то има предвидените в Изборния кодекс начини, по които би могло да бъде отправено и орган, към който да бъде отправен".

Ако все пак Бат Сали стане депутат в 43-оро Народно събрание, това ще бъде втори мандат за него, след като на миналите парламентарни избори той беше втори в листата на ДПС в София-област и влезе в Парламента на мястото на Емил Иванов, който бе назначен за областен управител на града.

Протест пред ЦИК срещу евентуалния избор на Бат Сали за депутат
netinfo