Прокуратурата разследва имало ли е блудство с детето аутист
Прокуратурата разследва имало ли е блудство с детето аутист / снимка: sxc.hu
Прокуратурата разследва имало ли е блудство с детето аутист
75420
Прокуратурата разследва имало ли е блудство с детето аутист
  • Прокуратурата разследва имало ли е блудство с детето аутист

Прокуратурата образува наказателно производство за извършено чрез принуда блудство с 13-годишната Ана-Мария. Родителите на момичето разпространиха разказа в социалните мрежи. До момента по случая е била образувана единствено преписка, по която са работели служители от столичното 6-то районно. От Софийската районна прокуратура обаче, са решили, че трябва „да се постъпи прибързано", въпреки че нямат категорични доказателства.

След като скандалният случай взриви социалните мрежи и медиите започнаха да търсят отговори на въпросите каква е реакцията на институциите и разследва ли се случаят, от прокуратурата решиха да дадат официално изявление по случая по време на извънреден брифинг.

Ето какво обясни говорителят на обвинението Стефан Милев: „Твърдя, че данните от тази преписка, данните от тази полицейска проверка не са категорични и безспорни. По-добре е да се пристъпи прибързано към образуване на Наказателно производство, за да се назначат важни експертизи, отколкото да бъде забавян този момент".

Милев обясни, че към момента събраните факти са изключително противоречиви и проверката върви по схемата дума срещу дума. До момента са разпитани шест души от служителите на училището, като сред тях няма мъже.

На въпрос дали медийният натиск е причина за активизирането на прокуратурата по случая, Милев категорично отрече. Той обясни още и че не е било ангажимент на прокуратурата да обясни на родителите каква е процедурата за извършване на съдебно медицинска експертиза: „ Прокуратурата няма ангажимент да насочва граждани. При всички положения всеки български гражданин може да поиска медицинско свидетелство, оценки повече няма да правя. Не съм юрисконсулт.

Според специалисти децата аутисти не могат да излъжат, а единствено да премълчат за подобен проблем. Пред Дарик адвокат Николай Хаджигенов обясни, че децата с такава диагноза могат да дават напълно годни показания: Естествено, че допуснали пропуски. Те са видни от самото начало. Аутизмът е специфично заболяване. Децата могат да дават годни показания. Те дори не умеят да лъжат. Никой не е вложил грам мисъл или компетентност, или каквото и да било. На никой не му прави впечатление, че детето вече е пострадало, това няма как да се върне назад, но могат да пострадат и други деца. Това е въпрос, който никой не си задава".

В сряда от Агенцията за закрила на детето влязоха на проверка в училището. След многократните ни опити да се свържем с директорката на школото стана ясно, че от днес тя е в болничен. Заместникът й Андрей Михайлов беше категоричен, че блудство с деца в училището не може да се случи: „Като излязат решенията те ще бъдат оповестени и тогава училището ще даде специално изявление по този повод".

Междувременно в социалната мрежа Фейсбук започна организацията на протест в подкрепа на семейството на малката Ана-Мария. Демонстрацията е насрочена за 11.00 ч. в петък пред Министерството на образованието и науката.