Петър Паунов: Депутат от ДПС е подмяна на вота и провокация към Кюстендил
Петър Паунов: Депутат от ДПС е подмяна на вота и провокация към Кюстендил / снимка: Dariknews.bg, архив
Петър Паунов: Депутат от ДПС е подмяна на вота и провокация към Кюстендил
75419
Петър Паунов: Депутат от ДПС е подмяна на вота и провокация към Кюстендил
  • Петър Паунов: Депутат от ДПС е подмяна на вота и провокация към Кюстендил

Кюстендилци излизат на протест в четвъртък пред Районната избирателна комисия срещу възможността единият от четирите мандата в района да отиде за ДПС, въпреки че партията има малко над 800 гласа в града. В интервю за Дарик кметът Петър Паунов нарече „подмяна на вота и провокация към Кюстендил" предварителното разпределение на мандатите, което вкарва като депутат от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали.

„Не съм се старал да провокирам напрежение, но когато погледнеш резултатите и виждаш, че се готви пълна подмяна на вота, няма как да останеш мълчалив и да не бъдеш откровен към своите съграждани. От близо 62 000 гласували осмата политическа сила, с водач на листата човек с прякор Бат Сали, има 860 гласа, не са пред мен данните, но горе-долу. Над 60 000 човека са гласували отрицателен вот на тази политическа сила - осма, и в един момент се опитват да ни убеждават, че става въпрос за обикновена математика и че този човек отново ще се озове в парламента. Приемаме го като подмяна на вота за всички партии, приемаме го и като провокация по отношение на Кюстендил и на региона. Няма основание в района, в който има най-нисък резултат, точно там да е излъчен мандат. Става въпрос за политика, никой не може да ме убеди, че става въпрос за математика", категоричен е кметът.

Паунов подчерта, че се надява институциите да се съобразят с искането на кюстендилци преди официалното обявяване на резултатите, тъй като не може тъкмо осмата по резултат партия в района да има депутат.

„Ние не коментираме дори персоната. Ние коментираме ясен резултат. Защо тогава приемаме закони, с които твърдим, че гласуваме за листи? Защо приемаме закони, с които твърдим, че гласуваме дори преференциално и всички гласувахме преференциално и за хора, които са включени в тези листи. В един момент се оказва, че всички сме гласували за Бат Сали", добави той.

По думите му в четвъртък кюстендилци ще се съберат, за да изразят своето отношение към евентуална подобна подмяна: „Надявам се, че институциите и политическите партии ще вземат предвид това нещо и няма да пуснат да се случи, защото ще породи много сериозно напрежение. Сутринта се обадиха от Чикаго. Две-три години настояват хората, че трябва да има отделен район с гласовете от чужбина. Никой не ги чува. Кърджали, Търговище ще им се зарадват на мандатите. Кюстендил не е гласувал за Бат Сали и няма как да го премълчим и за това казвам - математиката е ясна - 1,47, това е най-слабият резултат и за назидание депутат от ДПС".

Петър Паунов уточни, че протестът на кюстендилци и хората в региона е принципен, като за местните ще бъде неприемливо дори и ако ДПС реши от Кюстендил да влезе вторият в листата на партията. Днес по същия повод - срещу мандат на ДПС от региона, пред ЦИК в София пристигнаха на протест и жители на Дупница.