Министър Коларова: Да не се бърза с обвиненията по казуса с детето аутист
Министър Коларова: Да не се бърза с обвиненията по казуса с детето аутист / снимка: БГНЕС
Министър Коларова: Да не се бърза с обвиненията по казуса с детето аутист
75413
Министър Коларова: Да не се бърза с обвиненията по казуса с детето аутист
  • Министър Коларова: Да не се бърза с обвиненията по казуса с детето аутист

Информацията за това, че 13-годишната Ана-Мария се е заголвала и събувала
обувките си в училище, идва от училищните дневници, в които учителите описват поведението на децата. Това съобщи служебният министър Румяна Коларова, като призова да бъдат изчакани резултатите от назначената проверка на 4-то помощно училище в столицата, във връзка с твърденията на родителите за упражнено физическо насилие над детето, което е с аутизъм.

Коларова уточни, че проверката се извършва от трима представители на Министерството и обхваща цялата документация, както и анкета с персонала.

Резултатите трябва да са ясни на 10-и октомври.

Министър Коларова призова да не се правят прибързани изводи относно отговорността в случая с 13-годишната Ана-Мария: „Всички тези деца - първо, много добре знаете, че те стават лесна жертва. Те трудно могат да се защитят. Междувременно това са деца, от които трудно може да се получи достоверна информация. Аз не поставям под съмнение думите на детето. Това, което поставям под съмнение е прибързаните изводи кой е виновен. Има ли сме такъв казус, педофил в такъв тип училище".

Според докладваното на министър Коларова, информацията за разголването на детето е извадена от училищните дневници: „Това е записано в дневника преди да стане инцидентът. Детето е било там много кратко време, така че те не го и познават много учителите. Не ни ги принуждавайте да правят прибързани изводи за детето".

Румяна Коларова наблегна и върху необходимостта от засилване на координацията с Държавната агенция за закрила на детето в такива случаи.