Министър Ненков: Фармацевтичният бизнес се опитва да извива ръце по отношение на ваксините
Министър Ненков: Фармацевтичният бизнес се опитва да извива ръце по отношение на ваксините / Sofia Photo Agency, архив
Министър Ненков: Фармацевтичният бизнес се опитва да извие ръцете на Министерството на здравеопазването по отношение на ваксините
75410
Министър Ненков: Фармацевтичният бизнес се опитва да извие ръцете на Министерството на здравеопазването по отношение на ваксините
  • Министър Ненков: Фармацевтичният бизнес се опитва да извие ръцете на Министерството на здравеопазването по отношение на ваксините

Има силен опит за извиване на ръце от страна на фармацевтичния бизнес, по отношение на ваксините за деца и бебета у нас. Това съобщи в предаването „Дарик кафе” служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков. Оказва се, че дистрибуторите натискали Здравното министерство определени ваксини да бъдат покривани, и правели опити други да бъдат забавени. Министърът обаче успокои родителите, че проблемът с липсата на препаратите ще бъде разрешен.

„Вкарана е ваксина в позитивния списък, това е списък с медикаменти, които плаща Здравната каса с обществени пари. Едната ваксина е вкарана там на ръба на позволеното. Има натиск от страна на дистрибутора, опит да се забавят ваксините за децата. Но ще преодолеем тази криза и ще подготвим търга за 2015 г. Родителите да бъдат спокойни. Дори да има забавяне, ще бъде направено всичко”, посочи министърът.

В края на септември лекари алармираха, че липсва петвалентната ваксина, с която трябва да бъдат имунизирани всички бебета, родени след 1 юни т.г. По думите им наложената алтернатива новородените да бъдат имунизирани с 4-компонентна ваксина не предпазва децата от причинителя хемофилус инфлуенце, който може да доведе до тежки заболявания.

Освен това имунизирането с 4-валентна ваксина налага двойно повече убождания, заради това, че един път децата се имунизират срещу четири причинителя и отделно се поставя ваксина срещу Хепатит Б.

В отговор от здравното министерство успокоиха, че петвалентната ваксина, необходима за имунизирането на новородените у нас, ще може да бъде доставена в страната ни през декември. От ведомството обясниха още, че причината за забавянето е в липсата на достатъчно количества от препарата.

„Има и един друг момент. Родителите, които много се притесняват и не искат ваксинациите им да се бавят, в аптеките има ваксини, които обаче трябва да платят сами. Този вариант за самостоятелно спасяване е неприемлив за мен, но ситуацията в момента е такава, заварена е и нямаме избор”, посочи още пред Дарик министър Мирослав Ненков.

„Боли ме сърцето за ваксините, ще се справим с този въпрос”, каза още той.

Министър Ненков се защити и от обвиненията, че прави чистка в здравната система. „От бордовете на болниците са извадени хората от политически кабинет на д-р Таня Андреева (бел.ред. министър на здравеопазването в кабинета „Орешарски”), които вече не са част от Министерството на здравеопазването. В бордовете на болниците, тези които са под управлението на здравното министерство, задължително трябва да има представител на ведомството. Това не е чистка, а обичайна практика. Не е редно човек, който не работи в министерството да управлява болница”, посочи Ненков.

„Смених шефа на РЗИ-София по прагматични причини. Там беше доста разбъркано, доста разбулено. Това е най-голямото РЗИ в страната, то се грижи за здравето на 2 млн. души. Сега РЗИ-то работи много по-организирано и със спокойствие”, разясни още министърът.

Д-р Ненков коментира и връщането на поста на шефа на Спешна помощ д-р Георги Гелев. „Той беше в болнични и след изтичането му той се върна. Има направени проверки в Спешна помощ, има установени нарушения, те обаче не са достатъчни за уволнение”, каза министърът.

Служебният министър отново защити тезата, че здравните вноски трябва да се вдигнат, но уточни, че е необходимо и да се прецизират харчовете в системата. Според Ненков Здравната каса би трябвало да плаща един основен пакет от здравни услуги. Всичко останало, което е социално значимо и по-специфично, би трябвало да се покрива от Министерството на здравеопазването.