Бизнесът опитва да влияе на министерството относно ваксините за бебета
Бизнесът опитва да влияе на министерството относно ваксините за бебета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бизнесът опитва да влияе на министерството относно ваксините за бебета
75396
Бизнесът опитва да влияе на министерството относно ваксините за бебета
  • Бизнесът опитва да влияе на министерството относно ваксините за бебета

Фармацевтичният бизнес се опитва да извие ръцете на Министерството на здравеопазването по случая с ваксините за бебета. Това заяви в предаването „Дарик кафе” министър Мирослав Ненков.

Оказва се, че дистрибуторите натискали Здравното министерство определени ваксини да бъдат покривани, и правели опити други да бъдат забавени. Министърът обаче успокои родителите, че проблемът с липсата на препаратите ще бъде разрешен.

„Вкарана е ваксина в позитивния списък, това е списък с медикаменти, които плаща Здравната каса с обществени пари. Едната ваксина е вкарана там на ръба на позволеното. Има натиск от страна на дистрибутора, опит да се забавят ваксините за децата. Но ще преодолеем тази криза и ще подготвим търга за 2015 г. Родителите да бъдат спокойни. Дори да има забавяне, ще бъде направено всичко”, посочи министърът.

В края на септември лекари алармираха, че липсва петвалентната ваксина, с която трябва да бъдат имунизирани всички бебета, родени след 1 юни т.г. По думите им наложената алтернатива новородените да бъдат имунизирани с 4-компонентна ваксина не предпазва децата от причинителя хемофилус инфлуенце, който може да доведе до тежки заболявания.

Освен това имунизирането с 4-валентна ваксина налага двойно повече убождания, заради това, че един път децата се имунизират срещу четири причинителя и отделно се поставя ваксина срещу Хепатит Б.

В отговор от здравното министерство успокоиха, че петвалентната ваксина, необходима за имунизирането на новородените у нас, ще може да бъде доставена в страната ни през декември. От ведомството обясниха още, че причината за забавянето е в липсата на достатъчно количества от препарата.

„Има и един друг момент. Родителите, които много се притесняват и не искат ваксинациите им да се бавят, в аптеките има ваксини, които обаче трябва да платят сами. Този вариант за самостоятелно спасяване е неприемлив за мен, но ситуацията в момента е такава, заварена е и нямаме избор”, посочи още пред Дарик министър Мирослав Ненков.

„Боли ме сърцето за ваксините, ще се справим с този въпрос”, каза още той.

Министър Ненков се защити и от обвиненията, че прави чистка в здравната система. „От бордовете на болниците са извадени хората от политически кабинет на д-р Таня Андреева (бел.ред. министър на здравеопазването в кабинета „Орешарски”), които вече не са част от Министерството на здравеопазването. В бордовете на болниците, тези които са под управлението на здравното министерство, задължително трябва да има представител на ведомството. Това не е чистка, а обичайна практика. Не е редно човек, който не работи в министерството да управлява болница”, посочи Ненков.

„Смених шефа на РЗИ-София по прагматични причини. Там беше доста разбъркано, доста разбулено. Това е най-голямото РЗИ в страната, то се грижи за здравето на 2 млн. души. Сега РЗИ-то работи много по-организирано и със спокойствие”, разясни още министърът.

Д-р Ненков коментира и връщането на поста на шефа на Спешна помощ д-р Георги Гелев. „Той беше в болнични и след изтичането му той се върна. Има направени проверки в Спешна помощ, има установени нарушения, те обаче не са достатъчни за уволнение”, каза министърът.