Пернишка фондация „Ана-Мария” в помощ на семействата с деца аутисти
Пернишка фондация „Ана-Мария” в помощ на семействата с деца аутисти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

И в Перник родители с деца аутисти могат да получат нужната подкрепа, благодарение на откритата преди две години фондация „Ана-Мария”. Фондацията е създадена от Радосвета и Росен Симеонови и носи името на дъщеря им.

С инициативата на семейството се продължават на местно ниво усилията на националната кампания, подета от Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”. В дейностите на фондацията са включени терапевтични тренинги, водени от екип професионалисти от Институт по психодрама, Индивидуална и групова психотерапия „Бернхард Ахтерберг”.

Фондация „Ана-Мария” е координатор на кампанията за областите Перник и Кюстендил. Първият тренинг в Перник бе проведен през месец март миналата година в Ресурсния център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности.

Това е един от първите проекти, насочен в помощ на родителите, каза Радосвета Симеонова. Да бъдеш родител на дете от аутистичния спектър е отговорна и тежка задача. Почти всички родители дълго време отричат особеностите на детето си, намират други обяснения за забавянето в развитието му и късно прибягват до по-специалните грижи, от които детето има нужда, допълни Радосвета.