Системата с мандатите -   един глас в Силистра за  партия X, може да промени мандат за партия Y другаде
Системата с мандатите - един глас в Силистра за партия X, може да промени мандат за партия Y другаде / снимка: БГНЕС

Тези избори поставиха рекорд за най-ниска активност като брой гласували българи и за най-много партии, преминали бариерата за влизане в Народното събрание.

Положителният рекорд е обаче, че над 90 процента от подадените гласове са довели до мандат и няма загубени гласове, каквито случаи е имало в годините назад. Това заяви в интервю за Дарик проф. Михаил Константинов. Математикът призна, че системата, по която се изчисляват и разпределят мандатите на парламентарни избори у нас е много справедлива на национално ниво и понякога е много несправедлива на регионално ниво.

Според проф. Констатинов тази година няма депутат, който ще бъда избран с под 1 000 гласа, както се случи с рекорда на вота за НС преди година, когато ДПС имаше депутат във Видин със 474 гласа.

Интервюто с Михаил Константинов можете да чуете на radio.dariknews.bg

За щастие, данните от гласуването бяха такива, че методиката сработи. Казвам за щастие, защото методиката е сбъркана, публикувана е сбъркана в Изборния кодекс, но тази грешка се появява само при някои разпределения на мандатите. Такова разпределение слава богу не се случи.

Който иска да види не само националния резултат, но и резултата по райони може да влезе в apa.bg. Там са публикувани всички резултати по райони, които утре ЦИК ще обяви, ние сме ги изчислили много преди това от наличните данни. Ние разполагаме със същите програми, с които разполагат и те и използваме данните, които те са публикували. Защо те бавят резултата? Няма как друго яче да бъде, защото те въвеждат повторно и там много внимават да не би някой мандат да се прехвърли от район в район, което е много възможно да стане и с малко гласове. Аз мисля, че такава опасност няма и според нас окончателните резултати са в сайта apa.bg.

Аз искам кратко обяснение. Първо, къде очакваме вотът от чужбина да се отрази или поне да изкриви част от очакванията на избирателите?


Ще се опитам да го обясня. ДПС си докарва от Турция гласове за между 5 и 6 мандата. Тези гласове, тъй като няма район Турция и няма район чужбина, те трябва да отидат някъде. Те отиват в някои от тези 31 многомандатни избирателни райони. Миналата година мандат във Видин спечелиха ДПС с 470 гласа, забележете, под 500 гласа. Сега например с малко гласове печели мандат в Кюстендил.

Колко гласа е там? Това е важно.

Грубо казано "цената" на един мандат е 10 000 - 11 000 гласа. В Кюстендил ДПС има 1400 гласа. По принцип никога няма да му стигнат за мандат, ако ги нямаше тези мандати от чужбина. Междувпрочем не само ДПС си докарват мандати. ГЕРБ си докарват два мандата от чужбина, а мисля, че и Реформаторите си докарват един. Така че тези мандати, които идват от чужбина и за които няма отделен район, те се тикат между мандатите в районите у нас и някои изкривяват резултата. Хората недоволстват и с право. Но системата е такава, тук няма нищо субективно. Ние вкарваме гласове, подадени от хората, и изкарваме мандати. Резултатът е такъв, какъвто го виждате. Няма какво да се сърдим, системата е такава.

Търговище с гласовете от чужбина или по-скоро със системата да си обясним, че БСП с над 12% резултат не взема мандат, а Атака взема с 2.5 на сто един мандат в Търговище.

Още веднъж да кажем, Атака събира гласове от различни райони по малко. Примерно в пет района събира по 2000 гласа, което крайно недостатъчно, нали?

Да.

Но тези пет района по 2000 гласа правят 10 000 гласа. Тези 10 000 гласа са мандат. Те трябва да изскочат някъде. И изведнъж в някой от районите, в който има по-малко гласове, "Атака" взема мандат, защото той й се полага, тя го е направила от малки парчета и той трябва да излезе някъде. Ето ви друг пример - когато нямате гласове от чужбина, но пък сте взели в много райони по малко гласове.

И в случая е отишло в Търговище.

Системата не е крива. Каквато и система да вземете, така ще бъде. Тези системи се наричат двойно-пропорционални. Има даже теореми, че тези системи винаги кривят резултата или по-скоро могат да го изкривят. Така че нека не се сърдим на системата, тя е много справедлива на национално ниво и понякога е много несправедлива на регионално ниво. Това е истината.

В този смисъл казвате на местните хора в Кюстендил или Търговище "не се сърдете, нямате повод да протестирате".

Те могат да си протестират, това е тяхно право. Но гласовете, които те са подали, са дали мандат на любимата им партия на друго място.

Да ви припомня един забележителен случай. През 2005 година в един софийски район, листата на Румен Овчаров имаше 63 000 гласа. Беше достатъчно за пет-шест мандата, но тя взе един. Другите пет се разходиха в Ямбол, във Враца, в Монтана. Тоест те не се губят, но се преместват. Като в казармата: вещите не се губят, те винаги се местят от един собственик в друг собственик.

Сравнено обаче с последните и предпоследните парламентарни избори, можем ли да говорим, че тук броят на партиите, прескочили 4 процента, засилват това изкривяване или не?

Да, по принцип е така, но пак ви казвам, миналата година имаше само четири партии и въпреки това мандат се спечели с много малко гласове. Така че това не е всеобщо правило. Обаче има нещо друго, за което трябва да се поздравим - над 90 процента, мисля, че даже 94 процента от гласовете бяха за партия, която спечели мандат. Тоест нямаше пропилени гласове, които да не произведат мандат. Почти всички гласове, които българите подадоха - било за малка, било за голяма партия, доведоха до мандат. А е имало случаи, когато цели 25 на сто от гласовете се губят и нищо не дават. Така беше през 1991 година. Сега имаме няколко рекорда: най-ниска избирателна активност като брой избиратели, най-голям брой партии и най-оползотворен вот. Последното нещо е положително, първите две са малко отрицателни, ама няма пълно щастие.

Използвам повода да ви питам, да не дава господ скоро да има нови избори, ама тази грешка при методиката, за която говорихме още когато се гласуваше изборният кодекс, трябва да се оправи. В случая тя не създаде проблеми, но...

Аз съм предложил едно изречение, което ликвидира грешката. Трябва следващото Народно събрание да приеме едно допълнение. Методиката се запазва иначе, но само се казва какво правим, ако тя блокира. За щастие тя не блокира. Но това няма за бъде така. Някой път ще блокира.

А кога ще е ясно ще имаме ли на този вот депутат, избран с под 500 гласа.

Мисля, че такъв няма в момента. Мисля, че най-евтиният мандат е около 1000 гласа.


ЦИК защо не публикуват гласове?

Те нямат право да ги публикуват, защото тече повторно въвеждане. Ако при повторното въвеждане се установи грешка, е възможно един глас да смени един мандат. И то забележете гласът в Силистра за партия Х може да смени мандат в Благоевград за партия Y. Това е системата "де го чукаш - де се пука". Така работи тази система.

Допускате, че е възможно наистина за един глас.

Теоретично е възможно. Мога да ви дам теоретични примери. Надявам се това да не се случи, но е възможно. ЦИК действа много правилно. Докато не приеме решение какви са именно гласовете по райони и какво произлиза от това, тя няма право да казва какви са мандатите. Защото на миналите избори ЦИК направи една грешка междувпрочем, за което платиха - съобщиха, че един мандат бил еди-къде си, ама малко преждевременно и се оказа, че не е там. И после си скубаха косите.

Освен в Кюстендил, къде другаде се насочват гласове от чужбина?

Първо, нека да го уточня: гласовете от чужбина не се насочват никъде. Те дават ефект, който се изразява в това, че е възможно някъде с по-малко гласове някоя партия да вземе мандат. Не мога да кажа. Нека да проверят този път във Видин мандатът на ДПС с колко е взет, мисля, че този път е с повече гласове. Миналата година знаете, че софийски мандати се спечелиха с малко гласове, сега в София движението няма. Те трябва да излязат някъде, затова излизат в райони като Кюстендил, като споменахме пък Атака в Търговище. В този смисъл "Атака" изглежда онеправдана, защото на много места с много повече гласове не взема мандат, но "Атака" не е онеправдана, защото тя на национално ниво си ги взема. Нека да успокоим хората с тази интрига, която тече, Волен Сидеров е депутат, споко. Влиза от Варна. Имаше интрига дали като "Атака" влиза, и той влиза. И Атака влиза, и той влиза, така че там поне трябва да цари пълно щастие.