Първи случай на заразен с ебола в Испания, още трима души са под наблюдение
Първи случай на заразен с ебола в Испания, още трима души са под наблюдение / БГНЕС

Испанска сестра стана първият пациент, заразен с ебола извън Африка, което постави под съмнение мерките, предприети от Испания за контрол върху потенциалното разпространение на смъртоносната болест, предаде Ройтерс.

Жената е настанена за лечение в болницата "Алкоркон", откъдето ще бъде преместена в болницата "Карлос Трети".

Медицинската сестра, която не е напускала Мадрид по време на ваканция, в момента е на системи и е лекувана с антитела от заразени по-рано пациенти.

Тя е била част от екипа, лекувал двама свещеници, заразили се с вируса в Африка и докарани в Испания.

Още трима души са били приети в болница и се намират под наблюдение заради подозрения, че може да са се заразили ебола, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс.

Техни представители казаха на пресконференция в Мадрид, че останалите трима са съпругът на медицинската сестра, човек, пътувал в една от засегнатите от ебола страни, и още един медицински работник.

Около 60 медицински работници и други лица, които са били в контакт с нея, се проверяват за симптоми.

Световната здравна организация е уведомена за случая.

Междувременно на първия пациент с ебола, диагностициран в САЩ, либерийския гражданин Томас Дънкън, лекарите са започнали да дават експериментално лекарство на американската компания "Чимерикс", съобщи Ройтерс. Става дума за препарата "Бринсидофовир", който има предварително одобрение от Управлението за храните и лекарствата на САЩ.

Това означава, че са необходими допълнителни изпитания за медикамента, но при извънредни обстоятелства може да се използва за лечение на хора. Дънкън, за когото се съобщава, че е в критично състояние и е лекуван в Далас, пристигна в САЩ на 1 октомври, за да се види с роднини. Няколко десетки хора, с които е бил в контакт, в момента са изолирани и под медицинско наблюдение.

Президентът Барак Обама заяви, че рискът за епидемия от ебола в САЩ е нищожен поради добрата система на здравеопазване. Той обаче каза, че правителството работи по допълнителни процедури за проверка на пътниците от международни полети, които може да са заразени с ебола, и за инструктиране на медицинските работници какво да правят, когато се сблъскат със случай на зараза, предаде Асошиейтед прес.

След среща с екипа си за национална сигурност Обама заяви също, че някои чужди държави не правят достатъчно за овладяване на кризата с болестта ебола в Западна Африка. Той допълни, че възнамерява да окаже натиск върху някои от големите държави, които не посочи по име, да подпомогнат усилията на западноафриканските страни за справяне с болестта, което определи като приоритетен въпрос на националната сигурност в САЩ.

Президентът каза, че Белият дом засега не предвижда забрана за пътуванията от Западна Африка.

"Добрата новина е, че болестта не се предава по въздушен път. Ние знаем какво да правим и имаме медицинската инфраструктура за това. Но е изключително опасна болест, ако не се спазват правилата", каза Обама.

След серията грешни стъпки по отношение на заразения с ебола мъж, който пристигна в Далас от Либерия, Обама заяви, че властите са извлекли поуки от случая. Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио изрази на свой ред увереност, че болничната система в града може да се справи с евентуално разпространение на вируса.

Петима американци са се завърнали досега в САЩ от Африка за лечение от ебола, припомня АП.

По последни данни на СЗО в трите западноафрикански страни с епидемия от ебола - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, досега са починали 3431 души и са регистрирани 7470 възможни и потвърдени случая на зараза.

Източник: БТА