Вероятен първи случай в Испания на пациент, заразил се с ебола в страната
Вероятен първи случай в Испания на пациент, заразил се с ебола в страната / снимка: БГНЕС, архив

Испанска медицинска сестра, лекувала мисионер от Сиера Леоне, болен от ебола, е заразена с вируса на опасната болест, съобщиха осведомителните агенции.

Сестрата е била част от екипа, лекувал свещеника Мануел Гарсия Виехо, който почина миналия месец в мадридската болница „Карлос Трети”, след като бе докаран от Африка. Жената се е явила днес в болница в едно от предградията на испанската столица с висока температура и е била поставена в изолация.

Първите изследвания са показали наличие на опасния вирус. Окачват се резултатите от втори тест. Ако и те са положителни, това ще е първият известен случай на заразил се с ебола вИспания, съобщи БГНЕС.

Междувременно АФП съобщи, че норвежки служител на международната организация „Лекари без граници”, който е работел в Сиера Леоне, се е заразил с вируса на хеморагичната треска и ще бъде транспортиран през следващите часове в Норвегия.

Агенцията цитира организацията и норвежките здравни власти. Според източник на АФП обаче става дума за 30-годишна жена, лекарка от „Лекари без граници”. Според норвежки медии тя се заразила в Бо, втория по големина град на Сиера Леоне, но тази информация не е потвърдена от организацията, за която работи.