Учени изчислиха шансовете от проникване на ебола в някои европейски държави
Учени изчислиха шансовете от проникване на ебола в някои европейски държави / снимка: БГНЕС, архив

Учени са изчислили, че вероятността до 24 октомври т.г. вирусът ебола да проникне във Франция възлиза на 75 на сто, а във Великобритания - 50 на сто, предаде Ройтерс.

Констатацията е на експерти от британския Ланкастърски университет, които са изследвали досегашното разпространение на вируса на смъртоносната хеморагична треска и данни от самолетния трафик до и от най-засегнатите от заболяването африкански държави. В случай че този самолетен трафик бъда намален с 80 процента, каквито намерения имат някои авиокомпании, рисковете за Франция и Обединеното кралство спадат до 25 и 15 на сто съответно, твърдят учените.

За Белгия шансът да "се сдобие" с ебола е 40 на сто, докато за Испания и Швейцария рисковете са значително по-малки - 14 процента, сочи изследването. То е публикувано в списанието "Пъблик лайбръри ъв сайънс" и редовно актуализирано с постъпването на нови данни.

"Това е истинска лотария", заяви вирусологът Дерек Гадърър от Ланкастърския университет, който следи развитието на епидемията от ебола, отнела от март досега живота на над 3400 човека в Западна Африка.