Представят книга за Христина Морфова в Москва
Представят книга за Христина Морфова в Москва / netinfo

Старозагорската журналистка Румяна Лечева прави своя литературен дебют тази вечер в Москва. Тя е представя страната ни в тазгодишното издание на Московския фестивал на националните култури - РосБалкФест 2014.


Премиерата е с начален час 17.00 в Двореца на националностите в руската столица.
На форума тя ще представи за първи път второто допълнено издание на книгата си за първата оперна певица в България и видна старозагорка - „Истинската история на Христина Морфова". Премиерата на книгата бе в началото на тази година в родния град на примата, представена лично от проф. Иван Янев.


Биографичната книга, осветляваща и непознатите страни от характера и живота на Морфова вижда се „ражда" със съдействието на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.
РосБалкФест е един от най- престижните световни културни фестивали в Европа. Негов организатор е Дворецът на националноститев Москва, съвместно с културните институти на България, Македония и Гърция в руската столица.


По време на арт форума творци от балканските страни ще представят свои книги и спектакли през трите фестивални вечери. В програмата е включена и сборна изложба на художници от Русия, Македония, Гърция, Турция, Сърбия и България.


Според журналистката и авторка на книгата, „ интересен момент за руската публика ще бъде гастрола на Морфова в Москва, през 1935 г., тъй като тя е първата оперна певица, гостувала на съветска сцена, след възстановяване на дипломатическите отношения между Царство България и СССР, през лятото на 1934 г.".
Именно този гастрол на Христина Морфова , по-късно става причина за освобождаване й от Музикалната академия и край на певческата й кариера.