РБ: Ролята на политиците в тежки моменти е не да се крият, а да дават решения
РБ: Ролята на политиците в тежки моменти е не да се крият, а да дават решения / снимка: БГНЕС

Реформаторският блок в Хасково закри официално предизборната си кампания. В заключителната пресконференция там участваха заместник-председателят на партия "Демократи за силна България" Петър Москов, Иван Стамболов от Националния съвет на Движение "България на гражданите" и кандидатите за народни представители от района.

Нашите хора от листата на Реформаторския блок в Хасково накараха върхушката на ДПС да се подсигурява от други райони, коментира Петър Москов.

Със съболезнования по повод трагедията в Горни Лом започна заключителната пресконференция на Реформаторите в Хасково. Петър Москов обаче подчерта, че ролята на политиците при национални трагедии не е да се крият, а да бъдат там, където е трудно и да дават решения.

"Съболезнования още веднъж от името на целия Реформаторски блок. Наистина това е трагедия, пред която трябва да се сведат глави и да има смислено и насочено към по-добро говорене", каза той.

От вчера сме свидетели как повечето от политиците обявяват, че спират участия, спират кампания, отказват да направят такъв, отчет, какъвто сега правим, за хода на кампанията, като това се приема за добър тон, за добро възпитание, каза Москов.

Той каза, че в дните, в които има причина да се замислим за индивидуалната трагедия на хората, от формацията ще спрат всякакви показни и шумни прояви от страна на блока.

"Но време е българските политици да престанат в ситуации на национална трагедия като тази, като наводненията от преди две седмици, от преди месец да се държат гузно и да считат, че поведението е да се скрият. Ролята на политика не е да реже ленти и да присъства на радостни събития, политиците в България трябва да свикнат, че тяхното място е в тежки моменти, за да дават решения, защото смисълът на заниманието с политика е да направиш промяна, да не се случват повече тези неща", каза Москов.

По думите му настоящата година изглежда особено тъжна за България на фона на наводнения, взривове и техните жертви. "Ние знаем какво се е случило, понякога разбираме и защо се е случило, но дотук ние нямаме отговор на въпроса кой е виновен, каква е причината", коментира той.

Ролята на Реформаторския блок е да се занимава с политика, отсече Москов. "Да скърбиш фалшиво, при положение че си причинил с действието си или бездействието си да се стигне до такива резултати, не е политическо занимание. Когато тръгнахме на тази предизборна кампания и включително с хората от Хасково казахме, че отиваме наистина, за да направим промяна, за да може тези неща да бъдат извадени наяве и да бъдат променени. За това трябва воля, за това трябва кураж - да се изправиш пред тежкото, пред трудното, пред хорската мъка, за да дадеш посока. Това е ролята на политиците. Другото - кръщенета, седянки, рязане на ленти, сигурно е хубаво занимание, но когато в тежки моменти хората остават сами, а политиците изчезват, защото не е добре - може да ги намразят покрай индивидуалната мъка, това не е политическо, това е страхливо поведение", каза Москов.

За Реформаторския блок дясноцентристко управление е важно, категоричен е Москов. "Това означава, че блокът трябва да гони резултат от 30 и нагоре народни представители. Нова е посланието към хората. Посланието на нашата кампания е "Всичко е в твоите ръце". Наистина. Какво мисля аз, какво мисли Борисов, това са сметки без кръчмар. От хората, които са припознали себе си, доброто си бъдеще, възможността да останат, да имат по-добра среда за себе си, за децата си, за възрастните хора около себе си, зависи подкрепата. Не е нито Радан Кънев, нито Бойко Борисов, нито Михаил Миков човекът, който ще предопределя вота на хората, няма предопределеност в тази работа", каза Москов.

Преференциалният вот е инструмент, който може да вдигне избирателната активност, посочи Иван Стамболов. "Трябва да отдадем заслуженото и на преференцията. Тя е един инструмент, който би могъл да вдигне избирателната активност и да повиши качеството на народното представителство и като такава е замислена. И затова аз възлагам голяма надежда на преференцията, за да може да вдигне избирателната активност и да може да мотивира хора, които иначе не биха отишли до урните, сега познавайки лично някого от кандидатите и избирайки него, да изпълнят това гражданско задължение", каза той.

Петър Москов бе категоричен, че в Хасковско Реформаторският блок ще заеме достойно място. "Много неща се изговориха за хасковската кампания, за хасковските кандидати на блока. Аз съм тук не просто да окажа подкрепа, а и за да благодаря на хора като Станислав и Стефан, че влязоха в това нещо с риска да изядат цялата помия, която изядоха, за да може блокът да бъде още по-силен, за да може блокът в Хасковско да не бъде както винаги - една от клонките за разкош, а да бъде нещото, което плаши реалното задкулисие на България, което се олицетворява от хора като ДПС. Нашите хора от Хасковско накараха върхушката на ДПС да се подсигурява в други райони, защото ще ги ударим лошо. Това са доказателства за това, че Блокът обърква много сметки - сметки за нареждане на бъдещи конфигурации, сметки за това по какъв начин ДПС може би не реално във властта, но ще остане в икономическата власт. Това прави Блокът. Не през някакви шумни и парадни акции и бутафория, а през реална работа и изместване на доверието към смисъла, към политическото, към реално работещите решения", каза той.

Хората видяха потенциал и надежда в Реформаторския блок и ние не можем да си позволим да ги разочароваме, категорични бяха и кандидатите за народни представители в Хасковско.