РИК-Шумен в готовност за изборите, но до последно окомплектова съставите на СИК
РИК-Шумен в готовност за изборите, но до последно окомплектова съставите на СИК / Дарик-Шумен, архив
РИК-Шумен в готовност за изборите, но до последно окомплектова съставите на СИК
75251
РИК-Шумен в готовност за изборите, но до последно окомплектова съставите на СИК
  • РИК-Шумен в готовност за изборите, но до последно окомплектова съставите на СИК

Районната избирателна комисия в Шумен е в готовност за нормалното провеждане на изборния процес и последващото обработването на материалите на 5 октомври. Това заяви в интервю за Дарик председателят на РИК-Шумен Валентин Велева. По думите й, в момента комисията основно дооформя съставите на секционните избирателни комисии, тъй като от различни партии често постъпват искания за промяна на състава на определена секция.

В изборния ден на територията на област Шумен ще работят 300-308 СИК, каза още Велева, като по думите й, в ще има и седем подвижни секции.

Председателят на РИК-Шумен заяви, че към момента няма промени в кандидат-депутатските листи, с изключение на тази на „Атака", където последния в листата е оттеглил кандидатурата си.

Велева обърна специално внимание на възможността за преференциално гласуване, подчертавайки, че избирателите имат право да посочат предпочитанията си само за един кандидат в съответната листа. „Отбелязването на две преференции, прави преференциалния вот, но само него недействителен", каза още Валентина Велева.

Общо 190 665 жители на област Шумен имат право на глас за парламентарните избори на 5 октомври, като 91 987 от тях са от община Шумен.

Подробности за изборния процес чуйте от интервюто с Валентина Велева в прикачения звуков файл.