70 военни и полицаи от Ирак загинаха при атака на Ислямска държава
70 военни и полицаи от Ирак загинаха при атака на Ислямска държава / БГНЕС

Най-малко 70 души от армията и полицията на Ирак загинаха при атака на бойци от групировката "Ислямска държава" срещу град Хит в западната провинция Анбар, предаде ТАСС, като се позова на медиите от арабската република.

По техни данни екстремистите контролират в момента съществена част от града. Ислямистите са превзели например няколко полицейски управления, КПП-та, командни пунктове. Пленили са и танкова колона, а заедно с нея - цял арсенал от оръжия и специална техника.

Представител на силовите структури, обсадени в Хит, съобщи обаче за телевизия "Скай нюз - Арабия", че "градът не се предава и ожесточените битки с ИД продължават".

Същевременно самолети от британските ВВС нанесоха удари по позиции на "Ислямска държава" в северните части на Ирак, съобщи министерството на отбраната в Лондон, цитирано от ТАСС.

Говорител на министерството каза, че днешните удари са били в подкрепа на иракските кюрди. Той обаче не посочи какви се предполагаемите загуби, понесени от ислямистите.

Това е четвъртата поред такава операция на британски бойни самолети, които излитат от бази в Кипър. Обикновено в тези започнали в събота операции участва двойка изтребители бомбардировачи.

Източник: БТА