Кабинетът обяви 3 октомври за ден на траур за жертвите на взрива
Кабинетът обяви 3 октомври за ден на траур за жертвите на взрива / снимка: БГНЕС
Кабинетът обяви 3 октомври за ден на траур за жертвите на взрива
75242
Кабинетът обяви 3 октомври за ден на траур за жертвите на взрива
  • Кабинетът обяви 3 октомври за ден на траур за жертвите на взрива

Още преди да стане ясен броят на жертвите от взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом, кабинетът обяви петък за ден за траур. От съобщение от правителствената пресслужба, изпратено около час преди официално да стане ясно, че 15 души са загинали в следствие на взрива, се изразява опасението, че „остава малко надежда оцелели да бъдат намерени".

Въпреки намеренията си да отиде на мача на Лудогорец срещу Реал Мадрид снощи, оповестени пред журналиста след инцидента във фабриката, премиерът Близнашки не е бил на стадиона.

Със съобщение от пресцентъра на кабинета премиерът Георги Близнашки изрази своите съболезнования към близките на загиналите и обяви, че ще се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на „изчезналите". Въпреки това правителството обяви ден на траур, макар и в съобщението си да не информира за загинали.

Вчера, около час и половина след взрива, Близнашки обяви, че правителството е изпратило екипи за реакция, но не изчака края на брифинга, за да тръгне за мача Лудогорец - Реал Мадрид:

„Искам да кажа, че ми се налага да се оттегля, тъй като получих едно много настоятелно писмо от ръководството на футболен клуб Лудогорец, в което се казва, че целият български народ очаква аз да се явя на националния стадион „Васил Левски" и да подкрепя техният отбор в предстоящия сблъсък с Реал Мадрид", обясни тогава Близнашки.

По повод взрива той заяви, че няма подробности по случая: „Получих информация, както от Министерство на вътрешните работи, така и от ръководството на ДАНС. Става дума за фабрика за взривни вещества в района на Горни Лом. Станал е мощен взрив, като все още не е ясно има ли жертви, но пораженията са тежки", заяви тогава Близнашки.

След това обаче премиерът се е отказал от посещението на стадиона. На живо мачът са гледали транспортният министър Николина Ангелкова и министърът на спорта Евгения Раданова.

Министър-председателят изрази надежда, че в най-скорошен порядък фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите и призова компетентните институции да продължат ефективната си работа за максимално бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Премиерът отменя публичните си прояви, планирани за 2 и 3 октомври.