Служители на летището в Брюксел заминават на джихад в Сирия
Служители на летището в Брюксел заминават на джихад в Сирия / БГНЕС

Десетки служители на летището в Брюксел са сред заминалите на джихад в Сирия европейски граждани с белгийски документи за самоличност, съобщават местните медии.

Установено е, че отправилите се към фронта са хамали, които имат допуск до перона на летището и до самите самолети. В последните месеци службите по сигурността на аерогарата са анулирали няколко десетки значки, осигуряващи преминаването в стерилната зона на тези служители.

По данни на службите около 350 белгийци са се сражавали в Сирия от началото на съпротивата срещу режима в Дамаск. Над 140 от тях произхождат от белгийската столица и нейните предградия. По данни на прокуратурата още около 450 белгийски граждани са готови да заминат на джихад.

Партията Нов фламандски алианс, получила най-голяма подкрепа на изборите през май, настоява за въвеждането на по-бърза процедура за заличаването от списъците с населението в Брюксел на онези, които са съпричастни с действията на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Отбелязва се, че ускорената процедура вече е въведена в общините във Фландрия.

Междувременно медиите съобщават, че два от шестте белгийски изтребителя Ф-16, присъединени към международната коалиция срещу ИД, вече са извършили първата си мисия над Ирак. Те са летели около Багдад с разузнавателна цел и не са използвали своето въоръжение, се уточнява в информациите.

Източник: БТА