Над 3300 са жертвите на ебола, либериец е първия случай на опасния вирус в САЩ
Над 3300 са жертвите на ебола, либериец е първия случай на опасния вирус в САЩ / снимка: БГНЕС

Мъж от Либерия е диагностициран с вируса ебола в американския град Далас в щата Тексас. 42-годишният човек е в тежко състояние и е поставен в строга изолация.

Томас Ерик Дънкан пристигнал в САЩ на 20 септември, за да гостува на свои роднини в Далас. Първите симптоми на ебола се появили миналата сряда и мъжът потърсил медицинска помощ два дни по-късно. След преглед Дънкан бил пуснат, но се върнал в болницата, където бил приет в неделя.

Губернаторът на Тексас Рик Пери заяви на пресконференция, че е убеден, че разпространението на вируса ще бъде ограничено и че шансът да се разпространи в целия щат е "много малък", предаде Ройтерс.

Това е първият случай в САЩ на заразен с вируса на опасната хеморагична треска.

Екип на здравните власти издирва всеки, който е бил в контакт с мъжа, съобщи Асошиейтед прес. Състоянието им трябва да се наблюдава 21 дни, колкото е инкубационният период на болестта.

Междувременно мисията на ООН в Либерия съобщи, че неин местен служител е починал вероятно от ебола, предаде Франс прес. Това изглежда е първият смъртен случай от болестта сред служителите на световната организация в малката западноафриканска държава, която е най-тежко засегната от епидемията.

Най-малко 3338 души са починали от ебола от общо 7178 регистрирани случая на заболяването в Западна Африка, сочат най-новите данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Ройтерс.

Либерия е най-тежко засегнатата от епидемията страна. В нея са регистрирани повече от половината смъртни случаи - 1998. Броят на новите случаи на заразяване е намалял за втора поредна седмица, отчита СЗО. В същото време тя предупреди да не се чакат добри новини, тъй като е почти сигурно, че най-новите данни, с дата 28 септември, са подценени.

Източник: БТА