Констатирани са фрапиращи нарушения на условията на труд във взривения завод
Констатирани са фрапиращи нарушения на условията на труд във взривения завод / снимка: БГНЕС
Констатирани са фрапиращи нарушения на условията на труд във взривения завод
75235
Констатирани са фрапиращи нарушения на условията на труд във взривения завод
  • Констатирани са фрапиращи нарушения на условията на труд във взривения завод

Инспекцията по труда е извършила проверка на фабриката за боеприпаси в Горни Лом  преди седмици и са установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процес на утилизация, липса на втори изход в цеха за утилизация, нямало е инструкция за безопасност. Това съобщи пред журналисти на мястото на инцидента министърът на труда Йордан Христосков.

Последното възнаграждение, което хората от фабриката са получили, е под минималната заплата и е в размер на 240 лв., каза още Христосков.

„Установено е, че се съхраняват взривни вещества на самия втори изход на склада за тротилова пресовка, което е пречило за бързото излизане на хората в случай на някаква авария. Другото нарушение е, че навсякъде между цеховете е имало натрупано чували с отпадъци от тротил, които не са опасно, но затрудняват излизането на хората", добави министърът.

По думите му от началото на годината са наложени 7 акта: „Очевидно е, че неспазването на последните предписания също ще доведат до актове на нарушения, но за съжаление се случи най-лошото. Нашите инспектори са били постоянно в предприятието и са извършвали проверки".

На въпрос на журналисти защо не е бил затворен заводът, след като са констатирани системни нарушения, Христосков заяви: „Предписанията се дават, за да се изпълняват. Разговаряхме и с местните хора. Това е единственият шанс за работа. Това, което също чувам от тях, е, че възнагражденията са много скромни - последното възнаграждение, което е платено за месеца, е било под минималната работна заплата от 240 лева. Все пак казвам, че това е информация, която получавам сега. Тепърва предстоят сериозни проверки от страна на нарушенията на трудовото законодателство".

Йордан Христосков категорично заяви, че този завод повече няма да работи.