Домът на културата празнува 50 години с Валя Балканска
Домът на културата празнува 50 години с Валя Балканска / 100 вести

С голям концерт-спектакъл под мотото „Хубава си, татковино“ на 7 октомври от 18:30 часа ще бъде отбелязан половинвековният юбилей на Дома на културата „Емануил Манолов“. Това пише вестник "100 вести" днес. В концерта ще участват състави и формации, които работят в Дома, или такива, които са започнали своя творчески път от това средище на изкуството и културата, пояснява още изданието.

Останалите по-важни теми:

Открит турнир по ускорен шах за Купа „200 години часовникова кула“ се проведе в град Трявна. Състезанието върху карираните дъски беше и областно първенство за мъже и привлече 20 шахматисти от Трявна, Габрово, Севлиево и Велико Търново.

След 5 кръга оспорвана надпревара победата извоюва Петър Христов от Трявна, който събра актив от 4.5 точки. Втори с четири точки се класира завърналият се след дълго отсъствие от шахматните терени Пламен Петков от Велико Търново, който като студент участваше в габровските турнири. Също с 4 точки, но по-лош коефициент, трети се нареди Христо Христов от Габрово.

Разнообразие от стилове и творчески почерци впечатляват в богата изложба от завършилия Международен пленер по живопис „Боженци 2014“, която беше открита на 30 септември в Художествената галерия „Христо Цокев“.

Традиционното културно събитие се състоя за 36-ти път от 23 до 30 септември. Тази година в пленера участваха двама художници от Чехия – братята Петр и Квирин Йедличка, чиито платна ярко контрастираха на картините на българските им колеги. Габровецът Стефан Монев беше комендант на пленера, а в него участваха още Емилия Арабаджиева, Анелия Бояджиева, Йорданка Шиякова, Пламен Малинов, Ива Савчева, доц. Йордан Йорданов, както и младите художнички Диана Дочева и Христина Георгиева.