Ще използват специална техника, за да влязат във фабриката за взривни вещества
Ще използват специална техника, за да влязат във фабриката за взривни вещества / снимка: БГНЕС
Ще използват специална техника, за да влязат във фабриката за взривни вещества
75231
Ще използват специална техника, за да влязат във фабриката за взривни вещества
  • Ще използват специална техника, за да влязат във фабриката за взривни вещества

Село Горни Лом не е засегнато от взрива във фабриката за утилизация на мини, тъй като тя е отдалечена от него. Това съобщи вътрешният министър Йордан Бакалов. Все още няма яснота дали има жертви и ранени, тъй като районът на взрива е недостъпен.

Ще бъде използвана специална техника, за да се влезе преди законовите 24 часа. Собствениците на фирмата са били в близост до района на фабриката при взрива.

„Информацията, която на този етап имаме, е във връзка с взрив, който се е случил в село Горни Лом, община Чупрене, във фирма „Видекс АД". Това е бившият завод „Миджур". Заводът е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси, т.е. те са произвеждали взривни материали за минно-добивна промишленост, взривни вещества и т.н. Работило се е на две смени. Собствениците са били също в района на завода. За населеното място - село Горни Лом няма никакъв проблем, защото заводът е бил в Стара планина и е бил отдалечен от самото село", обясни подробно министърът.

По думите му преди 15 дни във въпросната фирма е правена цялостна проверка, в резултат на което са констатирани нарушения и са издадени актове.

„Но за голяма съжаление след 15 дни се е случило този взрив. Явно дисциплината в самата фирма не е била на определена висота. Това е мое лично мнение, защото 2010 г. също е имало такова произшествие във фирмата", допълни министър Бакалов.

„На този етап моите служители и всички останали специалисти са в района, като районът е отцепен, не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър, лекарските екипи също са там. Следователите също са там, те трябва да направят разследването", успокои Бакалов.

Той уточни, че все още има вторични взривове.

„След последният взрив можем да влезем и 24 маса по-късно. Лошото е, че взривът е станал по-късно, денят вече е по-къс и министър Шаламанов се разбрахме, че ще използваме безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в самия периметър преди тези 24 часа. Министерство на отбраната притежава и машини-котки, които могат да работят в такива условия", каза министърът.