Старопланинският регион в историята на българските земи
Старопланинският регион в историята на българските земи / DarikNews.bg, архив

Регионален исторически музей – Габрово и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ организират първа национална научна конференция с международно участие на тема „Старопланинският регион в историята на българските земи“, която ще се проведе на днес и утре в Габрово.

Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков (зам-ректор по учебната дейност и акредитацията  на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“).

Старопланинският регион трайно е принадлежал към историята на българските земи и българската държава. Географски, Балканът има защитна роля за населението от двете му страни. Освен това той е и източник на суровини и важен кръстопът през различните епохи.

Целта на конференцията е да се популяризира историческото, географското,  икономическото и културно значение на този регион; да се покажат достиженията на науката в региона и страната; да се изложат новите гледни точки на българските учени, разкриващи мястото на тези земи в исторически, археологически и етнографски план.

Във форума ще се включат 50 участници. От тях двама ще представляват чуждестранни научни институции (Лодзки университет, Полша и Народен музей, гр. Зайчар, Сърбия). Останалите учени са от водещи университети и институти - ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Св. Климент Охридски”,Югозападен университет „Неофит Рилски“), ИИИ, ИИНЧ, ИЕФЕМ към БАН, както и специалисти от различни музеи и архиви в страната.

Докладите от конференцията ще бъдат отпечатани в сборник – том от поредицата „Известия на РИМ-Габрово”. С научния форум ще се постави началото на серия прояви, свързани с изучаването на историята и културата на Старопланинския регион и техните измерения в национален мащаб.