Фолклорист от Писарево стана Глас на годината
Фолклорист от Писарево стана Глас на годината / снимка: личен архив

За "Глас на годината" бе обявен фолклористът Петър Георгиев от горнооряховското село Писарево. Призът му бе връчен в рамките на първото издание на Годишните фолклорни награди „Борис Машалов", учредени във връзка със 100-годишнитата от рождението на певеца. За достоен за отличието Георгиев, който се изявява заедно с оркестър „Оникс", бе посочен след онлайн гласуване, проведено сред почитатели на родния фолклор, голяма част от които българи, живеещи в чужбина.

Наградата на Петър Георгиев за изпълнението му на „Кальо, Кальо" му бе връчена от главния организатор на Годишните награди Константин Лазаров на церемония, проведена в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов" в Смолян.

"Нека бъдем българи и запазим огъня на нашия фолклор", призова 28 годишният изпълнител, който освен с участия, пеене и народна музика се занимава с издирване и съхранение на народни носии от всички краища на България. Петър Георгиев бе удостоен с награда редом с „Космическия глас на България" Валя Балканско, с известната изпълнителка от добруджанския край Верка Сидерова, Ансамбъл „Родопа" и др.

Призът „Борис Машалов" е поредният, който фолклористът слага във витрината си. Към днешна дата Петър Георгиев участва в още един изключително престижен конкурс. За втора година е номиниран за наградата „Пазител на традициите", гласуването за която тече до 20 октомври на сайта на Националната инициатива „Пазител на традициите - 2014". Официалното връчване на наградите е предвидено за 14 ноември.